Afbeelding

Op stap met Spaarnelanden (5)

Actueel

Spaarnelanden helpt Zandvoort én de Zandvoorters graag om alles op het gebied van afvalinzameling makkelijker te maken. We gaan af en toe met een Zandvoorter op stap in- en om het dorp, voor een kijkje achter de schermen.

Henny Veltman, medewerker klantenservice Zandvoort bij Spaarnelanden, neemt ons mee op stap naar Zandvoort Nieuw Noord. Henny is ook afvalcoach, ze stimuleert bewoners om afval op de juiste manier te scheiden door het nut en de noodzaak van afval scheiden te laten zien. We gaan samen met haar op bezoek bij Alice en buurvrouw Wies, zij wonen in de Lorenzstraat in Zandvoort Nieuw Noord. 

We doen ons best om Zandvoort zo milieuvriendelijk mogelijk te maken.’

Ons groenafval: duurzaam verwerkt tot grondstoffen

“Gft-afval kunnen we 100% hergebruiken. Het wordt compost, onder andere voor boeren op het land. Of het wordt omgezet naar biogas, waarmee bijvoorbeeld huizen worden verwarmd. Maar wanneer een groene container ander afval bevat dan groente-, fruit- en tuinafval (gft) of etensresten, zoals plastic, blikjes of poepzakjes met uitwerpselen van honden, heeft dat gevolgen. Dit afval is niet biologisch afbreekbaar. Deze groencontainer wordt dan volledig afgekeurd en moet vervolgens mee met het restafval. Alle inhoud wordt verbrand en dat is zonde”, legt Henny uit. “Klopt het dat de regels voor wat je wel- of niet in de groenbak mag doen, onlangs zijn veranderd?”, vraagt Alice. “Ja, dat klopt. Naast etensresten, bloemetjes of plantenresten, mogen nu ook theezakjes, koffiepads en overgebleven koffieprut bij het gft-afval”, zegt Henny. 

‘Mensen staan versteld van de hoeveelheid gft-afval dat ze verzamelen, wanneer ze alle keukenrestjes apart houden.’

Bewoners helpen met het scheiden van afval

Henny: “Veel huishoudens in Zandvoort hebben een eigen groenbak. Bewoners van de flatgebouwen kunnen gebruik maken van de publieke deelcontainers voor gft-afval. Spaarnelanden wil deze bewoners helpen om het scheiden van organisch afval makkelijker te maken. We verstrekken hier in de wijk daarom nu groene keukenbakjes, inclusief bio-afbreekbare zakjes. Speciaal voor bewoners in de hoogbouw.” 

Wies vertelt: “Afval scheiden zit er bij ons ingebakken, ik weet niet beter. Wij hebben een moestuin, een deel van ons gft-afval gaat op de composthoop. Dit nieuwe gft-bakje is fijn, daarmee kan ik nu naar de groencontainer beneden.” Alice vervolgt: “Ik ben ook blij met dit groene bakje. Voorheen moest ik voor elk beetje gft-afval naar buiten. En dat was vaak, want ik ben een theeleut en ik hou enorm van bloemen. Het gebruik van dit bakje maakt het voor mij makkelijker om mijn groenafval te scheiden. Ik denk dat veel mensen in dit flatgebouw het prettig vinden. Ik hoorde al van een andere buurvrouw dat ze er ook blij mee is!” 

‘Ik deel graag al mijn afval-tips met bewoners van Zandvoort.’

Leuke gesprekken met bewoners 

Henny: “Bij het uitdelen van de gft-bakjes heb ik mensen thuis bezocht en veel leuke gesprekken gevoerd, net zoals vandaag! Ik deel met plezier al mijn afval-tips met iedereen. Bijvoorbeeld dat je gft-afval niet mag weggooien in plastic zakjes. Dat weten sommige mensen niet. Alleen biologisch afbreekbare afvalzakjes mogen in de groencontainer. Dit soort afvalzakjes zijn ervoor gemaakt en passen precies in een keukenbakje én door het klepje in de deksel van de publieke gft-containers.”

Tips voor thuis:

Alice: “Mijn tip tegen fruitvliegjes: smeer de binnenkant van het groenbakje in met een paar druppels citroenolie of pepermuntolie.” 

Henny: “Wil je weten wat er wél of niet in de groene container mag? Kijk dan op www.spaarnelanden.nl/gft voor een overzicht!”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding