Misha van Beest nieuwe eigenaar van Café Neuf
Misha van Beest nieuwe eigenaar van Café Neuf

Café Neuf bijna klaar voor heropening

Actueel

“Dit is een pand dat gewoon niet leeg mág staan.” Misha van beest, een van de nieuwe eigenaren van het bekende Café Neuf in de Haltestraat, neemt even een korte pauze op het nog lege terras. Binnen wordt hard gewerkt aan de vloer en de bar om binnen afzienbare tijd open te kunnen gaan. 

“We hopen dat we net voor Pinksteren open kunnen, maar dat is ook afhankelijk wanneer het nieuwe meubilair wordt geleverd. Maar zeker is dat we er enorm veel zin in hebben en er alles aan gaan doen hier een succes van te maken.”

Zijn compagnon is Alexander van Dam, die naast dit avontuur ook nog Boca pintxos & Gastrobar en de naastgelegen ijssalon Tante Saar aan het Spaarne in Haarlem runt. “We kennen elkaar van de hotelschool in Amsterdam”, zegt Van Beest, “tijdens de introductieweek leerden we elkaar kennen en zijn sindsdien goede vrienden geworden. Toen zeiden we al tegen elkaar: mocht er ooit iets aardigs voorbij komen, dan gaan we het wel samen doen.”

De dertigers bewandelden echter beiden eerst hun eigen weg, maar wel altijd in de horeca. “Zelf loop ik al vanaf mijn twaalfde rond in de horeca”, zegt Misha. “Ik heb lange tijd in het nachtleven van Amsterdam gewerkt, veel meegemaakt in feestcafés en nachtkroegen. Sinds ik vader ben geworden doe ik het wat kalmer aan. De laatste twee jaar was ik manager bij restaurant De Zuyd in Landsmeer. En nu kwam dit op ons pad.”

Alexander was eigenlijk de aanstichter: de eigenaar van het karakteristieke pand in de Haltestraat is een familielid van hem. Toen hij de vraag kreeg of hij er wat in zag om daar te beginnen was zijn eerste antwoord: alleen als ik het met Misha kan doen. En nu, na veel overleg en vergaderingen is het bijna zo ver. “Uiteraard hebben we er veel vertrouwen in, maar we hopen op een eerlijke kans van de Zandvoorters.”

Alexander en Misha kennen de recente voorgeschiedenis. De lange leegstand, de sluiting van restaurant Marû en de herstart van de vorige eigenaren onder de naam Café Neuf. “Ik ken ze niet persoonlijk,” zegt Misha, die er verder niet veel over kwijt wil. “De eerste vraag van mensen die langs komen gaat over de huurprijs, hoe we die gaan ophoesten. Er zijn goede afspraken gemaakt met de eigenaar. En het ontbreekt ons niet aan zelfvertrouwen”, antwoordt hij.

In de eerste weken zal er alleen ontbijt en lunch worden gedraaid, daarna gaat ook het volwaardige restaurant open. “Met een toegankelijke kaart, geen absurde prijzen. We proberen het voor iedereen betaalbaar te houden. Verder willen we graag een band opbouwen met onze gasten. Een van ons is bijvoorbeeld altijd aanwezig.”

Enkele weken lang hing er een banner op het terras met de vraag om personeel. “Daar hebben we welgeteld 0 reacties op gekregen. Natuurlijk kennen we veel mensen en familie springt ook bij, dus dat komt wel goed. Misschien kijkt iedereen de kat uit de boom en als we eenmaal draaien hopen we dat er mensen zijn die graag bij ons willen komen werken. Met speciale avonden, met onder meer live muziek en dinnershows, hopen we de loop er in te houden. De wintermaanden moet je overleven. Het is wel fijn dat we de komende twee jaar nog de Formule 1 aan het einde van de zomer hebben.”

Misha en Alexander beseffen dat ze beginnen in een historisch pand in Zandvoort. “Laatst heb ik nog over de geschiedenis gelezen”, zegt Misha, om er lachend aan toe te voegen: “dus ik ken ook de naam de Kousenpael. Dan gaat het wel de goede kant op, denk ik.”

Hans Botman 

Misha is zaterdag 4 mei te gast in Goedemorgen Zandvoort van ZFM. De uitzending is van 10.00 tot 12.00 uur live vanuit Rabbel Race Café in de Blauwe Tram.