Mick Boskamp heeft heerlijk genoten
Mick Boskamp heeft heerlijk genoten

Column Mick Boskamp: Lekker dorp

Column

Als kind van een jaar of zeven vond ik het altijd superleuk om met mijn ouders en/of grootouders uit eten te gaan in ons dorp. Die smaakpret van toen komt zestig jaar later steeds meer terug…

Wat helaas minder snel terugkomt, is mijn geheugen. Want ik wil wat restaurantherinneringen van de jaren zestig ophalen en dan is het wel handig als ik de namen van de zaken nog weet. Ik besluit een hulplijn te bellen. Mijn broer. Want die blijft me verbazen met zijn ijzeren geheugen. Hij heeft net bij golfclub The Dunes alhier zijn Golf Vaardigheid Bewijs gehaald, dus hij is in een opperbeste stemming. Da’s mooi, want ik heb wat vragen. Ik weet dat ik altijd heerlijk at bij visrestaurant van Duivenvoorden in de Haltestraat 49 (waar nu het Griekse restaurant Filoxenia is gevestigd). Ze hadden daar Tong Picasso op de kaart staan oftewel tongfilet met gebakken fruit. Het was bijna een dessert, zo zoet. Daarom at ik het waarschijnlijk zo graag toen ik 7 was. 

Ik weet ook nog dat je bij Grafdijk, waar nu Noble Tree is gevestigd, de platste en beste schnitzels ter wereld kon eten. 

En broer Hans weet waarschijnlijk hoe dat geweldige Chinese restaurant van de vader van Lifa Lock (die beiden niet meer onder ons zijn) heette, dat op de plek zat waar nu ongeveer de ingang van het gemeentehuis is. “Daar aten we heel vaak op zondag. Ze hadden daar heerlijke dungesneden varkenshaas. Was altijd een feestje. Maar hoe de zaak ook weer heette…”

Dat was mijn hulplijn. Hoogste tijd voor de tegenwoordige tijd. Want ik heb het gevoel dat Zandvoort weer een lekker dorp wordt. Letterlijk en figuurlijk. Ik bedoel: bij Le Bar kun je heerlijk lunchen, bij Noble Tree heb je zalige taarten en fijne koffie, bij De Meester eet je simpel eten dat vakkundig is bereid. En bij Zizo Lounge kun je nog eens met een date komen. Tel daarbij op dat je aan de Zandvoortse kust ook een groot aantal paviljoens hebt die uitstekend en volwaardig eten serveren en het begint hier echt ergens op te lijken. 

Laatst werd ik bijvoorbeeld helemaal blij toen ik door een bevriend paar mee werd genomen naar restaurant Brazee op het Kerkplein 7, waar alles maar dan ook alles goed was. De bediening was snel en vriendelijk, de ambiance (we zaten binnen) was warm en gezellig en de kaart bevatte gerechten waar je me standaard midden in de nacht voor wakker kunt maken. 

Zoals de op 1 na platste en beste schnitzel ter wereld. Minstens!

Mick Boskamp

PS: Vlak voordat deze editie online ging, kreeg ik van Leva, de zoon van Lifa Lock, de naam van het Chinese restaurant van zijn opa door: Chong-Mai in de Swaluëstraat. Hoop dat mijn broer dit ook leest.