Mick Boskamp
Mick Boskamp

Column Mick Boskamp: de scanauto

Actueel

Even een vraag: hoe vaak zie jij de scanauto voorbijkomen? Ik zie die auto zo vaak op een dag, dat ik het bange vermoeden heb dat ik gevolgd word.

Ik weet niet hoe het gegaan is, maar op een dag moeten de lieve, begripvolle handhavers van parkeerbeheer te horen hebben gekregen dat ze overgeplaatst werden. Ik heb gelezen dat sommige handhavers in Nederland zelfs ander werk moesten zoeken. Dat alleen al maakt die scanauto beladen. En dat is ‘ie natuurlijk ook. Beladen. Dat voertuig heeft namelijk een zware last te dragen. De scanauto is uitgerust met een unit op het dak, waarin zich 12 camera’s bevinden. Terwijl de auto rijdt, scannen deze camera’s razendsnel alle kentekens die in het zicht vallen.

Gemeentes halen op meerdere manieren voordeel uit de scanauto. Ten eerste worden er meer boetes uitgedeeld. Een scanauto is in staat 1.200 auto’s per uur te controleren. De arme parkeerwachter te voet komt onmogelijk in de buurt van dit aantal.

Wat ik altijd zo bijzonder vind, is hoe de overheid wil doen geloven dat met die scanauto eerder overtreders van de wet kunnen worden getraceerd. 

Maar in deze zou ik zeggen: follow the money. Niet alleen de parkeergelden zijn sterk gestegen de afgelopen tijd (als je met de auto naar Amsterdam gaat voor een middagje winkelen en een hapje eten ben je op z’n minst 25 euro parkeergeld kwijt), ook de inkomsten uit de parkeerboetes schijnen flink gestegen te zijn. 

Nu moet ik natuurlijk niet zeuren. Want net als jij waarschijnlijk heb ik een 1e bewonersvergunning, een bezoekersregeling en sinds enige tijd ook een bewonersregeling. Maar toch. Waarom is er nog steeds geen parkeerapp voor inwoners van Zandvoort? Ja, ik weet het: je kunt die site ook provisorisch als app op je mobieltje zetten. Maar allemachtig: kijk eens naar de inkomsten uit de parkeerboetes. Daar kan toch wel een app van worden betaald?

Sorry voor mijn geklaag. Maar gisteren kreeg ik kort visite van een vriend uit Amsterdam die in Zandvoort was. Hij kwam met de auto, terwijl hij normaal gesproken altijd met de trein komt. Ik stond toevallig op mijn balkon toen de vriend parkeerde. En natuurlijk zag ik op dat moment vanuit de Celsiusstraat een scanauto deze kant op komen. Ik probeerde met hard schreeuwen en met bewegingen van mijn armen de bestuurder van de scanauto te seinen. Te laat. De scanauto reed al voorbij terwijl mijn vriend nog in zijn auto zat. En weet je wat zo erg is? Er zitten 12 camera’s op die auto. Maar mensen fotografeert ‘ie niet. Da’s geen toeval. 

Mick Boskamp