Bas en Petra in de buurttuin
Bas en Petra in de buurttuin Foto: Joyce Goverde

Op stap met Spaarnelanden (4)

Actueel

Spaarnelanden biedt Zandvoort én alle Zandvoorters meer dan het inzamelen van het afval. Daarom gaan we af en toe op stap in- en om het dorp, voor een kijkje achter de schermen. 

Bas Sebregts, medewerker Beheer Openbare Ruimte (groen) bij Spaarnelanden, is erg enthousiast over een aantal groene initiatieven in Zandvoort die helemaal passen bij de voorjaarsactie van Spaarnelanden en gemeente Zandvoort: ‘tegels eruit, plantjes erin’. Hij neemt ons mee naar de buurttuin van Petra en naar de fleurige geveltuin van Elles en Corinne aan de Van Speijkstraat


Petra

Petra’s buurttuin

Onze eerste stop is bij Petra’s buurttuin, een stukje achter de Van Lennepweg. Bas: “Deze buurttuin vind ik zo’n goed initiatief. Het was hier helemaal overwoekerd en overal lagen tegels. Wij hebben veel afgevoerd, om Petra te helpen een buurttuin te creëren.” Petra: “De bijen en de vlinders hebben het lastig. Daarom wilde ik iets doen met de grond naast mijn huurhuis en startte met het aanleggen van een tuin. Samen met de buren, haalden we flink wat tegels eruit. We hebben bloembakken aangelegd en de tuin in terrassen opgebouwd. 

Minder tegels, meer planten!

Inmiddels is het een florerende buurttuin, de buren helpen mee. Petra: “Niet iedereen heeft groene vingers, maar dat hoeft ook niet. We krijgen planten van mensen en we hebben plantjes gestekt. Er staan zeeklimaat-bestendige planten in de tuin: olijf, zonnehoed, salvia’s en grassen.” Bas: “Een passiebloem tegen de gevel zou een mooie toevoeging zijn aan deze buurttuin. Dat scheelt ook nog eens stookkosten, het absorbeert warmte in de zomer en in de winter houdt het de warmte juist vast.” 

“Je hoeft geen hovenier te zijn om iets te doen in de tuin.”

Petra: “We doen jaarlijks mee aan de voorjaarsactie, hierdoor staan er vlinderstruiken en lavendel in de buurttuin. Hoe meer planten er in de buurttuin komen, des te meer tegels eruit gaan.” Bas tipt: “Je zou snipperpaden kunnen aanleggen, waardoor je nóg meer tegels kunt verwijderen. Snippers laten vocht door, de biodiversiteit in de tuin verbetert en daardoor hoef je bijna nooit meer te bemesten.


Elles en Corinne

Kleurrijke geveltuin 

We vervolgen onze tocht en in de Van Speijkstraat ontmoeten we Elles en Corinne, die ons mét hond Noogly verwelkomen bij hun geveltuin. 

“Deze geveltuin vind ik écht een prachtig voorbeeld. Hoe kwamen jullie op het idee voor de geveltuin?”, vraagt Bas. Corinne: “ Zandvoort heeft veel tegels, zeker in het centrum. We wilden meer kleur in onze straat. Ik zag de voorjaarsactie online en heb me aangemeld. Ik wilde al langer iets doen, maar wist niet waar te beginnen. Ik vertelde het mijn buurvrouw, waarop zij mee wilde doen. Hup, samen aan de slag! De eerste keer is het best een klusje. Dat Spaarnelanden nu tegels komt ophalen, is makkelijk en scheelt zwaar werk.”

“Hoe krijgen jullie de geveltuin zo goed gevuld?”, vraagt Bas. Elles: “We recyclen planten: je kunt bijna alles stekken. We experimenteren met stekjes die we krijgen. De zadenactie was ook top, dat trok veel vlinders aan. Bas: “Ja, met zaden staat het binnen een maand in bloei. Als de bloemen zijn uitgebloeid, kun je ze snoeien en laten drogen. Even uitschudden: daarin zitten jouw nieuwe zaden, voor een nóg beter gevulde geveltuin! 

“Er komen vlinders en bijen op de geveltuin af én het fleurt ons huis op. Wij worden er blij van!”

Corinne: “Vooral vanaf de lente - wanneer alles weer in bloei staat - krijgen we ontzettend veel complimenten van voorbijgangers. Mensen vinden het écht mooi en genieten ervan. Het hekje staat er vanuit cosmetisch punt én tegen hondendrollen.”

Het onderhoud
“Zijn jullie veel tijd kwijt met het onderhoud?”, vraagt Bas. “Nee, het kost ons weinig moeite het te onderhouden. Af en toe halen we onkruid weg en verwijderen we afval dat erin waait. De waterafvoer komt uit in de geveltuin. De rest gaat vanzelf,” vertelt Elles.


Tips van Petra, Corinne & Elles en Bas: 

Petra: Een tuintje aanleggen is een kwestie van doen. Vraag iemand om hulp, wanneer je het in je eentje te zwaar vind.

Corinne & Elles: Ga gewoon aan de slag, voor de vlinders, de bijtjes én voor jezelf. Een geveltuintje hoeft niet veel te kosten. Je kan overal stekjes krijgen en nu ook zaadjes van de gemeente. Je tuin is zo gevuld!

Bas: Doe mee met de voorjaarsactie, tot 8 mei kun je jezelf aanmelden. Wij komen dan tegels bij je ophalen en plantjes brengen. Op onze website staat ook een overzicht van planten die goed groeien in Zandvoort, met name planten die van nature in de regio voorkomen. Nieuwsgierig? Bekijk het hier: https://www.spaarnelanden.nl/jouw-leefomgeving/groen/zandvoort-groener/

Fotografie en tekst: Joyce Goverde

Elles en Corinne
Petra