Afbeelding
Foto: Op stap met Roel van Spaarnelanden

Op stap met Spaarnelanden (2)

actueel

Spaarnelanden biedt Zandvoort én alle Zandvoorters meer dan het inzamelen van het afval.  Daarom gaan we af en toe met een Zandvoorter op stap in- en om het dorp, voor een kijkje achter de schermen.


Roel Deesker, projectmedewerker bij Spaarnelanden, neemt ons mee naar het strand voor een Beach Cleanup met personal trainer Mike van ’t Loo, geboren en getogen Zandvoorter. Hij heeft zijn vrouw Cynthia en zoontje Finn meegenomen.


“Ik wil nooit meer weg uit Zandvoort. Ik doe bijna alles op het strand: werken, sporten en ontspannen.”

Roel geeft Mike en Cynthia een Beach Cleanup set: jut-emmers, knijpers, handschoenen  en een Afvalbingokaart met route. “Wisten jullie dat je zelf een Plastic Soup Walk kunt lopen? Een initiatief van Juttersgeluk en Liefs uit Zandvoort, dat wij vanuit Spaarnelanden van harte ondersteunen.”



Het strand schoonhouden


Al strandjuttend wijst Roel ons op de vele afvalbakken op het strand, tussen de strandpaviljoens. “Wij organiseren hier de schoonmaak en legen de afvalbakken. De paviljoens  zijn zelf verantwoordelijk voor afvalvoorzieningen en het schoonhouden van ‘hun’ gedeelte van het strand.” Mike: “Het strand opruimen in de zomer, dat is elke dag een fikse klus! Ik werkte voorheen bij een strandpaviljoen. We waren dagelijks uren bezig met opruimen van het afval, soms wel zo’n 40 vuilniszakken per dag.”


“Zichtbaar schoonmaken vergroot de bewustwording.”

“Ik zie in de vroege ochtend regelmatig machines rijden over het strand, waarom is dat Roel?”, vraagt Mike. Roel legt uit: “In de zomer wordt het strand elke nacht schoongemaakt met een beach cleaner. Dit apparaat schraapt 3 tot 5 centimeter zand af, dat op een lopende band met mazen terechtkomt . Het zand trilt eruit: alleen afval groter dan 3 cm valt in de bak, sigarettenpeuken vallen er helaas doorheen. Peuken zijn al jarenlang een probleem. Gedragspsychologen concluderen uit onderzoeken dat mensen te makkelijk zijn wanneer het over opruimen gaat   .“ “Ja, mensen laten de vreemdste dingen achter op het strand,” vertelt Mike. “Ik heb wel eens een hele BBQ uit het zand gehaald.”


Statiegeldflesjes doneren


We vervolgen onze wandeling over de boulevard. Roel: “Met de komst van statiegeld op plastic flesjes dachten wij dat de hoeveelheid afval significant zou krimpen. We zien dat nog niet terug in het ingezamelde vuil. Mensen laten plastic flesjes nog steeds liggen. Lokale Zandvoortse ondernemers hebben daar iets moois op bedacht: je kunt plastic flesjes deponeren in de grote oranje flessen die wij ter beschikking hebben gesteld. Alle opbrengsten gaan naar een goed doel.” 



Het zwerfafval opruimen


Ook bij de Zeemeermin Vis & Snacks staat een grote oranje fles. We treffen Mads: “We werken hier hard aan de bewustwording van het zwerfafval bij onze klanten. Ondernemers met een kraam moeten 25 meter rondom hun staanplaats schoon achterlaten. Na sluitingstijd lopen we daarom altijd een rondje. We verzamelen het zwerfafval op- en langs de boulevard.”


“We proberen het opruimen van afval zoveel mogelijk te stimuleren”

Mike: “Ik train bij- en op het strand. Ik gooi zwerfafval dat ik tegenkom ook direct weg, een kleine moeite. Na mijn bootcamps op het strand, neemt iedereen regelmatig ook afval mee.” Cynthia: “Finn vindt het fantastisch om op het strand te spelen. Wij willen als ouders dat hij op een schoon strand opgroeit, niet op een vuilnisbelt.”


We eindigen onze Beach Cleanup bij Center Parcs met twee tjokvolle jut-emmers én een volle Afvalbingokaart. Uit elke categorie is iets terug te vinden in onze emmers: stukjes visnet, plastic, strandspeeltjes, flessen, blikjes, sigarettenpeuken en doppen.   


Tot slot: tips van Mike en Roel


Roel: “Spaarnelanden faciliteert cleanup initiatieven in Zandvoort graag met onder andere afvalgrijpers en ringen voor afvalzakken  . Een aanvraag doe je eenvoudig via onze website.  Mike: “Maak eens wat vaker een strandwandeling, verzamel het zwerfafval wat je tegenkomt en gooi het in de afvalbakken. Daar wordt je meteen ook fitter van.”


Roel sluit af: “In Zandvoort lopen veel mensen een ‘rondje rond de woning’. Je kunt een stukje van je straat zwerfafvalvrij houden: meld je aan voor je eigen schoongebied op www.nederlandschoon.nl.”


Wil je een activiteit organiseren om het strand schoner te maken?


Kijk dan op www.spaarnelanden.nl/zandvoort


Tekst en foto’s: Joyce Goverde

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding