Straatmeubilair van gerecycled plastic
Straatmeubilair van gerecycled plastic Foto: Gillis Kok

Experiment met afval scheiden op Zandvoortse strand

Algemeen

Bij strandpaviljoens Thalassa en Ahoi is een proef gestart om strandgangers hun afval gescheiden weg te laten gooien. Het experiment is een samenwerking van gemeente Zandvoort, Spaarnelanden, KIMO (organisatie die strijdt tegen vervuiling van de Noordzee), Nederland Schoon en de twee strandpaviljoens.

Experiment met afval scheiden op Zandvoortse strand  

Bij Thalassa en Ahoi zijn vier afvaleilanden op het strand geplaatst met containers voor plastic, glas, papier en restafval. Strandgangers komen op de route vanaf de trein naar het strand al diverse borden tegen waarop staat hoe lang zwerfafval blijft liggen op het strand. Zo ligt bijvoorbeeld de afbraaktijd van een ijsstokje tussen de één en vijf jaar en plastic en glas blijven oneindig lang op het strand liggen.

Straatmeubilair
Met het experiment wordt gekeken of strandbezoekers open staan voor het gescheiden weggooien van hun afval. Ook wordt onderzocht of de kwaliteit van de ingezamelde afvalstromen goed genoeg is om het te kunnen recyclen. Daarnaast wordt gekeken of het mogelijk is om van het ingezamelde plastic bijvoorbeeld straatmeubilair te maken dat weer een mooi plekje krijgt in Zandvoort.