Afbeelding
Foto: Niels en Lotte bij de nieuwe plantenbakken op de Zuidboulevard

Op stap met Spaarnelanden (1)

actueel

Spaarnelanden biedt Zandvoort meer dan het inzamelen van het afval. Een medewerker neemt af en toe een Zandvoorter mee op stap, voor een kijkje achter de schermen.

Dit keer neemt Lotte Kloos, projectcoördinator bij Spaarnelanden in Zandvoort, ons mee langs drie groene projecten met een bijzonder verhaal. Met de elektrische auto van Spaarnelanden pikken we Niels Wezenberg op in de dorpskern. Niels woont sinds een jaar in Zandvoort. “Ik ben verliefd geworden op Zandvoort. Het leven hier voelt als een permanente vakantie. Ik moet alleen af en toe naar mijn werk.”


Lotte van Spaarnelanden neemt inwoner Niels een dagje mee op stap

Niels: “Ik wist niet dat Spaarnelanden het groen in Zandvoort verzorgt. Wat doen jullie nog meer?” Lotte vertelt dat Spaarnelanden de openbare ruimte onderhoudt, alle straten en het riool. “Zandvoort staat in de top 5 van meest versteende gemeenten in de provincie. Om een groenere leefomgeving te creëren, kijken we waar steen kan worden vervangen door beplanting. Ook worden zoveel mogelijk bermen in Zandvoort ecologisch beheerd. Die maaien we maar één keer per jaar. En wist je dat we elk voorjaar 250 bloembakken verdelen over het dorp? Die worden allemaal bij ons op de Remise ingeplant.”


Het Kruidenveld in Bentveld


Lotte neemt ons mee naar Het Kruidenveld in Bentveld. “We ontvingen een plan van een groep bewoners om een grasveld om te toveren naar een open kruidentuin. Van inwoners, voor inwoners. Door het Kruidenveld krijgt de natuur extra ruimte én komen mensen uit de buurt bij elkaar. Spaarnelanden heeft deze initiatiefnemers geholpen bij het zetten van de eerste stappen.”


Lotte en Niels brengen een bezoek aan het kruidenveld in Bentveld

“Ik ben er trots op dat we dit mede mogelijk hebben gemaakt.”

“Wat doe jij in jouw buurt om het groen meer ruimte te geven?” vraagt Lotte. Niels: “Ik woon in het dorpscentrum en deed mee aan de tegelwip-actie. Veel buurtgenoten hebben extra bloembakken neergezet voor het huis en iedereen helpt elkaar om samen het groen te verzorgen”.


Tropische planten op de boulevard
We vervolgen onze tour richting de boulevard. Deze is nu aangekleed met tropische planten. “Wauw, dit geeft mij echt een instant vakantiegevoel”, zegt Niels. “Is dit ook door jullie verzorgd?”
Lotte: “Ja, dit was een toevalstreffer. Beplanting aan de boulevard is lastig. Veel planten overleven de harde wind, stuifzand en het zout niet. Op de Remise stonden testplanten, waaronder deze palmbomen. Toen we hoorden dat de boulevard niet helemaal afgemaakt kon worden, besloten we die daar te plaatsen.”


“Iedereen kan nu tijdelijk genieten van een tropische boulevard.”

 “Je kunt niet zomaar iets planten aan de boulevard. Je moet alles afwegen. Duindoorns en duinrozen doen het goed, maar daar blijft afval aan hangen. Vandaar dat we zijn gestart met het testen van planten. We ontwikkelen graag proeftuinen, om beter te kijken wat werkt in Zandvoort. Zo kunnen we in de toekomst meer diversiteit in beplanting aanbieden.”


Kleurrijke bollenveldjes


Het laatste gedeelte van de rit brengt ons langs een aantal bollenveldjes. Dit kleurrijke project is heel duurzaam: de bollen gaan 10 tot 15 jaar mee. Lotte: “We creëerden een speciaal kruidenmengsel van langbloeiers. We leren telkens bij, de kruidenmix wordt elke keer beter. We krijgen veel positieve reacties van bewoners.”


“Wist je dat herten tulpen heel lekker vinden?” merkt Lotte op. “Dat is de reden dat je nergens in Zandvoort tulpen ziet groeien. Het mengsel voor de bollenveldjes zit dan ook boordevol planten die herten niet lekker vinden.”


“Bij de bollenveldjes zie ik een bordje staan”, zegt Niels. “Klopt, daarop staat de uitleg dat deze veldjes voedselbanken zijn voor bijen,” legt Lotte uit. “Ik wil een kaart maken, zodat er een route komt om langs alle bollenveldjes in Zandvoort te wandelen of fietsen.”


Het is een leuke ontdekkingsreis langs de groene delen in Zandvoort

Tot slot: groene tips van Lotte & Niels


Lotte: “Ben je op zoek naar een tuinplant die het goed doet in Zandvoort? Kies voor Kattenkruid! Wil je iets doen voor jouw buurt? Maak dan, net als Niels, een geveltuintje.”


Niels:Adopteer een boomspiegel in jouw straat. Dit hebben wij gedaan en staat heel gezellig.” Meld je aan bij Lotte, dan krijg je van Spaarnelanden een Buurt Natuurtegel en wordt jouw boomspiegel niet gemaaid.


Kijk voor meer groene tips op: www.spaarnelanden.nl/groener. Wil jij ook een keer op stap met een medewerker van Spaarnelanden? Mail dan naar communicatie@spaarnelanden.nl.



Tekst en foto’s: Joyce Goverde

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding