Mick Boskamp
Mick Boskamp

Column Mick Boskamp: vuurwerk

Column

Wordt het vuurwerk in 2024?

In ons dorp was het relaxt boodschappen doen ’s middags op tweede kerstdag. In de Albert Heijn kon je een kogel afvuren en dan zou het er alleen bloederig uitzien als je een blik tomatensoep zou raken. 

Ik stond bij de wasmiddelen en vroeg me af welke ik ook alweer moest hebben. Voor de witte, gekleurde of zwarte was? Altijd al een hekel aan multiple choice vragen gehad. Na een paar minuten was ik nog steeds aan het denken, toen ik mijn naam hoorde.

Ik draaide me om en kon nog net een diepe zucht onderdrukken. Voor me stond de dorpsgenoot die afgestudeerd is in chit-chat. Oftewel: praten om het praten, niet om wat te zeggen. Dit keer had hij een vraag. Hij keek er heel serieus bij toen hij aan me vroeg wat voor jaar 2024 zou worden. Nu kwam de zucht wel. Die ontsnapte aan me zonder dat ik er erg in had. Maar ik had er ook geen spijt van, want ik had zo geen zin om op die vraag in te gaan. Toch besloot ik ‘m te beantwoorden. Alleen weet ik niet of hij op dat antwoord zat te wachten.

Ik zei: “Ik weet niet of ik de juiste persoon ben om een voorspelling te doen. Ik ben namelijk heel slecht in voorspellingen doen. Ik zal je een mooi voorbeeld geven. Toen ik eind jaren zeventig voor de Hitkrant werkte, besprak ik ook de nieuwe singles die uit waren gekomen. En dat was in een periode dat ik net uit de pubertijd was gekropen en nog een beetje narrig kon zijn. Op een dag kreeg ik van een onbekende Amerikaanse rockzanger een plaatje opgestuurd. Mijn bespreking over die single eindigde met de woorden: ‘Als dit een hit wordt, eet ik mijn schoenen op!’ Dat plaatje bleek Paradise By The Dashboard Light van Meat Loaf te zijn, ‘slechts’ nummer 29 in de Top 2000.”

“Een maand na de beruchte bespreking begon ik aan mijn tweede schoen. Wat had ik een spijt dat ik niet had geschreven: ‘Als dit een hit wordt, eet ik mijn LINKER schoen op!’ Decennia later memoreerde Jeroen van Inkel mijn beruchte bespreking in de Hitkrant. Ik heb het gehoord en de hele radiostudio lag dubbel…”

Ik voorspel voor heel Zandvoort een buitengewoon slecht 2024. 

Want dan weet ik zeker dat het een waanzinnig goed jaar voor mijn dorpsgenoten gaat worden. 

Mick Boskamp