Akkoord over bestemmingsplan 'Strand en Duin'
Akkoord over bestemmingsplan 'Strand en Duin' Foto: zandvoortsecourant.nl

Akkoord over bestemmingsplan ‘Strand en Duin’

Algemeen

Bouwoppervlak
Het belangrijkste discussiepunt tussen college en raad was echter de vraag hoe groot het bouwoppervlak van een strandpaviljoen in de toekomst mag zijn. De fracties bleken unaniem het advies van de hoorcommissie te ondersteunen om de oppervlakte te bepalen op maximaal 700m², terwijl B&W 600m² had voorgesteld. De PvdA diende een amendement in om bij jaarrondpaviljoens 75m² extra beschikbaar te stellen voor openbare toiletten. Zonder de steun van GroenLinks, GBZ en het CDA werd dit amendement aangenomen. Gert-Jan Bluijs (CDA) vroeg zich af of het grotere bouwoppervlak houdbaar is bij hogere instanties.

De gemeenteraad is vorige week donderdag in een extra raadsvergadering  akkoord gegaan met het bestemmingsplan Strand en Duin. De bespreking van het bestemmingsplan begon met een kritische noot. De brief, welke de strandpachters hadden gestuurd over dit onderwerp, was niet bij alle raadsleden in goede aarde gevallen. Zo liet PvdA-raadslid Nico Stammis weten de opstelling van de strandpachters niet juist te vinden, omdat ze naar zijn mening oneigenlijke kritiek leveren op de leden van de hoorcommissie. Stammis vroeg om meer respect voor ieders rol. Hij heeft geconstateerd dat men alleen tevreden is over de hoorcommissie als deze een positief advies uitbrengt op punten die de strandpachtersvereniging graag gerealiseerd ziet. Ook Cees van Deursen (GroenLinks) hekelde het schrijven van de strandpachtersvereniging.

Meer jaarrondpaviljoens?
De VVD diende een viertal amendementen in waarin onder andere werd gevraagd de definitie van het begrip bouwvlak aan te scherpen. Wethouder Wilfred Tates antwoordde dat het college alle amendementen kan steunen, waaronder ook het vergroten van het bouwoppervlak. De wethouder ging in op een vraag van Bruno Bouberg Wilson (OPZ) die informeerde naar de mogelijkheid om in de toekomst meer jaarrondpaviljoens toe te laten, zonder daarvoor een bestemmingsplanwijziging te hoeven te maken. Hij stelde voor dit eventueel op te nemen in het raadsbesluit. Omdat er twijfel bestond over deze mogelijkheid, werd een schorsing ingelast. Uit de besprekingen tijdens de schorsing bleek dit echter niet mogelijk.