Zandvoortse schelpen mogelijk naar Katwijk
Zandvoortse schelpen mogelijk naar Katwijk Foto: zandvoortsecourant.nl

Zandvoortse schelpen mogelijk naar Katwijk

Algemeen

De Zandvoortse strandpachters zijn daar op zijn zachts gezegd niet echt blij mee. ‘Wat is nu een strand zonder schelpen? Kinderen spelen ermee, voelen ze met hun blote voetjes en wij, de strandpachters, gebruiken ze om het wegstuiven van zand naast onze vlonders en terrasschotten te voorkomen’?, briest een van hen, ‘als die Katwijker alles weghaalt, duurt het weer een aantal jaren voordat er weer een redelijke hoeveelheid ligt.’?

De mogelijkheid bestaat dat in de nabije toekomst alle schelpen van het Zandvoortse strand door een Katwijkse schelpenvisser met groot materieel opgevist zullen gaan worden. Deze ondernemer heeft bij het Hoogheemraadschap van Rijnland een vergunning daarvoor gevraagd.  

De Katwijker heeft de vergunning aangevraagd omdat bij Noordwijk, door het plaatsen van de nieuwe zeewering, alle schelpen onder het zand zijn verdwenen en hij daardoor omzet verlies vreest. In Zandvoort liggen vaak redelijk wat schelpen en grit. De strandpachters laten het er niet bij zitten en zijn een juridische procedure gestart. Vorige week heeft Leo Heino de zienswijze van de Zandvoortse strandpachters tijdens een hoorzitting naar voren gebracht. Wordt vervolgt!