Op veel plekken in Zandvoort wordt gezorgd voor meer groen
Op veel plekken in Zandvoort wordt gezorgd voor meer groen

Gratis bloemenzaadjes voor een groener Zandvoort

Actueel

Maandag 22 april 2024 is het Nationale Zaaidag. Op deze dag kunnen inwoners gratis bloemenzaadjes ophalen bij Spaarnelanden. Extra bijkomstigheid is dat hiermee ook de bijenpopulatie wordt geholpen.

Al jaren gaat het niet goed met de bijen in Nederland. Onder meer door verstedelijking en het betegelen van tuinen verdwijnen steeds meer bloemen waardoor bijen te weinig voedsel (nectar en stuifmeel) kunnen vinden. Bestuivers zoals bijen zijn onmisbaar in de voedselketen. Ze verspreiden stuifmeelkorrels van bloemen zodat bijvoorbeeld appel- of kersenbomen zich kunnen voortplanten. Ook planten die in onze duinen zijn te vinden, zijn goed voor deze insecten. 

Gratis zaadjes

Zandvoorters kunnen per persoon maximaal twee gratis zakjes met bloemenzaadjes ophalen bij:

- Spaarnelanden Remise, Kamerlingh Onnesstraat 20 

- Kruidenveld Bentveld, Bramenlaan 

- Zandvoorts Museum, Swaluëstraat 1

Er is een beperkte voorraad, op = op.

In de zakjes zitten zaadjes van voor bloemensoorten die van nature in de kustomgeving voorkomen. Daarmee kunt u uw eigen duintuin maken! 

Maak Zandvoort groener

De gemeente is druk bezig met het vergroenen van de openbare ruimte. Op verschillende plekken worden bomen en struiken geplant. Op sommige plaatsen worden stenen vervangen door groen. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door Spaarnelanden.