Afbeelding

Gemeenteraad na eindeloze discussie akkoord met saneringsvoorstel P-Zuid

Actueel

De gemeenteraad is dinsdagavond akkoord gegaan met de saneringsoperatie voor parkeerterrein De Zuid. Na een amendement van de VVD, die werd mede-ingediend door Jong Zandvoort, CDA en OPZ, was al vrij snel duidelijk dat het plan van ruim 1,3 miljoen euro het zou gaan halen. Toch discussieerde de raad er bijna twee uur lang over. Verder kwamen nog twee moties ter sprake over woningbouw op Camping Sandevoerde en een oproep aan Den Haag voor betere financiële ondersteuning van gemeenten. 

Voordat aan de inhoudelijke behandeling werd begonnen, stond er eerst de benoeming van een nieuw raadslid op de agenda. Henk van der Linden voegt zich bij de fractie van de PVV, nadat fractieleider Marco Deen na ruim vijf jaar de Zandvoortse politiek verruilde voor een zetel in de Tweede Kamer. Ronald van Tiggelen is nu de fractievoorzitter. 

Asbest
Op het overloopterrein van P-Zuid werd vorig jaar juli asbest gevonden tijdens werkzaamheden. Inmiddels ligt er een voorstel om de saneringsoperatie in te richten, zodat het terrein weer volop kan voorzien in de parkeercapaciteit die het oplevert tijdens zeer drukke dagen. 

Hiervoor werd de raad gevraagd een investeringskrediet van ten eerste 1 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het reinigen van de bodem en het aanbrengen van vaste verharding middels betonplaten. Samen met de verbetering van randzaken kwam het budget uiteindelijk op 1,3 miljoen euro. 

Het ging in de commissie drie weken terug al uitvoerig over welke varianten en combinaties tussen beton en groen er mogelijk zijn. Jong Zandvoort gaf aan dat zij veel varianten hebben bekeken en uiteindelijk kozen voor een ‘tussenoptie’ van deels betonplaten en deels grasbetontegels.

Dat kwam goed uit, want Sven Drommel (VVD) had al een amendement klaar liggen die precies naar deze uitwerking vroeg. Het moest het college duidelijkheid geven over welke voorkeur de raad heeft in het verharden van het terrein. Drommel: “Wat ons betreft wordt er gekozen voor zowel betonplaten als grasbetontegels.”

OPZ, CDA en PVV sloten zich aan bij de lijn van de VVD en Jong. “Wat ons betreft weegt de kosten-kwaliteitsverhouding zeker ook mee. Volksgezondheid hierbij voorop, nog meer dan het uitbreiden van parkeercapaciteit”, aldus Belinda Göransson (OPZ).

Besluitrijp
Oppositiepartijen GroenLinks, D66 en PvdA bleven kritisch op het raadstuk. GL wil het openbaar groen beter terug laten keren en volledig gaan voor open grasbetontegels. Daartoe kondigde Karim el Gebaly aan een amendement klaar te hebben liggen. 

“Het roept meer vragen op dan ons antwoorden zijn gegeven”, doelde D66’er Michiel Hermsen op de juridische ‘open eindjes’ die het stuk volgens hem kent. Hij bleef dan ook bij zijn standpunt dat het raadstuk niet besluitrijp is. “Zoals ook OPZ nog in de commissie aangaf, er zijn teveel onduidelijkheden”, vulde Maaike Koper (PvdA) in haar inbreng nog aan. “Ons verzoek is om dit stuk terug te nemen en met een voorstel te komen waarin de risico’s voor de toekomst zijn uitgewerkt, waarna de raad keuzes kan maken.”

Nadat hij constateerde dat er voor zijn voorkeursvariant met alleen betonplaten op het terrein niet voldoende draagvlak was, steunde wethouder Martijn Hendriks het compromis in de raad om voor een tussenvariant van groen en beton te gaan. 

Vertrouwen
Na een vrij verhit interruptiedebat tussen Hendriks en D66’er Hermsen gaf die laatste aan twijfels te hebben of de wethouder de raad wel juist informeert. Het ging hem dan vooral om een goede onderbouwing: “Ik mis goede juridische onderbouwing van het stuk, na meerdere keren vragen. De wethouder weigert die te geven.” Met wat voorzichtige bewoordingen nam de wethouder even een moment om het vertrouwen in hem te herstellen: “Het is niet zo dat ik hier alleen zit voor parkeerplekken. Ik zit hier om de besluiten van de raad uit te voeren.”

“Een van de dingen die de raad mij herhaaldelijk heeft meegegeven is het uitbreiden van het aantal goedkope parkeerplaatsen. Daarom is dat ook een meewegend belang bij de saneringsoperatie van P-Zuid, maar echt niet de hoofdzaak”, vulde Hendriks zichzelf aan.

Na een lange schorsing waarin het amendement van de VVD definitief werd ingediend kon er eindelijk gestemd worden over het voorstel. Naast de coalitiepartijen ondersteunden PVV en, opvallend genoeg, ook D66 het amendement. Waarna ook het geamendeerde voorstel op diezelfde meerderheid kon rekenen. Alleen GroenLinks en PvdA stemden tegen. 

Woningbouw Sandevoerde
CDA deed samen met VVD, GroenLinks en PvdA een voorstel om woningbouw te onderzoeken op een deel van Camping Sandevoerde. Dit om te voorkomen dat op heel de camping stacaravans worden verwijderd en vervangen worden door vakantiebungalows. “We zien het als oproep aan de wethouder om het mee te nemen in gesprekken met de ontwikkelaar.”

Wethouder Hendriks gaf in zijn beantwoording aan dat er al gesprekken met de ontwikkelaar zijn gevoerd over deze optie. “De motie kunnen jullie indienen en dan zal ik ook deze wens overbrengen, maar de kans is klein dat het gebeurt”, gaf hij de indieners mee. 

Belinda Göransson (OPZ) vond dat met deze motie het signaal werd gegeven dat de recreatiebewoners van Camping Sandevoerde niet serieus worden genomen. “Zij hebben al meerdere keren aangegeven zich niet gehoord te voelen. En dan doen deze vier partijen er middels deze motie nog een schepje bovenop.”

Dankzij steun van Jong en ook de PVV kon de motie uiteindelijk op een ruime meerderheid rekenen. D66 en OPZ stemde tegen.

Tot slot werd een raadsbrede motie aangenomen met het signaal aan de formerende partijen in Den Haag om gemeenten voldoende middelen te geven om hun taken uit te voeren. “Wij zijn klaar met het over de schutting gooien van taken richting de gemeenten, zonder behoorlijke financiële middelen. Met financieel zware tijden voor de deur, mogen gemeenten niet nog meer gekort worden.”

Jelmer Koper