Het grasveld naast P De Zuid wordt ook een parkeerveld
Het grasveld naast P De Zuid wordt ook een parkeerveld

Betonplaten op vervuild terrein naast P De Zuid

Actueel

Het met asbest en zware metalen vervuilde overloopterrein bij parkeerterrein De Zuid wordt met een scheidingslaag en betonplaten van 18 centimeter dik afgedekt. Daarna zal het terrein als parkeerplaats worden gebruikt, waardoor de capaciteit wordt vergroot tot 2.000 auto’s. 

Althans, als het aan het college van B&W ligt. Wethouder Martijn Hendriks hoopt dat de gemeenteraad volgende maand akkoord gaat met de kosten: een miljoen euro. Afgraven en compleet saneren van de grond zou zo’n 10 tot 15 miljoen euro kosten.

Ook de entree met slagbomen wordt tegelijkertijd aangepakt, waar nog eens 370.000 euro voor nodig is. Er komt een extra in- en uitrit met flexibele mogelijkheden, volgens Hendriks hard nodig om filevorming op en rond het Ing. Friedhoffplein te voorkomen. Het wachtershuisje wordt vernieuwd en er wordt gedacht aan een betere parkeerplek voor fietsen en (deel)brommers. Enkele groenvoorzieningen en markeringen voor de parkeerplekken moeten het geheel completeren. Het speelveldje blijft bestaan, al komt dat wel op een andere plek. “Het is handig om de werkzaamheden tegelijkertijd te laten uitvoeren”, aldus Hendriks. 

Spreidingswet

De voorgestelde aanpak van P-Zuid - het overloopterrein is al vijf maanden afgeschermd door hekken - betekent direct dat hier geen opvang voor alleenstaande minderjarige asielzoekers kan worden gerealiseerd. Het college had een voorkeur voor deze plek, maar de gemeenteraad wilde wachten tot de spreidingswet. Nu die er vermoedelijk toch komt zal de gemeente op zoek moeten naar een andere locatie. Zandvoort zou 65 asielzoekers langere tijd (5 jaar) opvang moeten bieden, zoals eerder in een regio-overleg overeen was gekomen. Door de spreidingswet worden dat er vermoedelijk zo’n 20 minder.

“Daar gaan we ons wederom over buigen”, aldus Hendriks. Hij wil benadrukken dat de vondst van asbest op het overloopterrein destijds niets te maken had met de eventuele opvang. “Er is zelfs gesuggereerd dat het asbest er is neergelegd. Echt onzin, tot midden jaren 80 werd er bouw- en huishoudelijk afval gestort op deze plek, inclusief asbest. En dat is in juli aan het licht gekomen door het omwoelen van grond door een vrachtwagen.” 

Puur toeval

Toevallig is wel dat het asbest vorig jaar juli werd ontdekt toen de discussies over de opvang op P-Zuid een hoogtepunt bereikten en de oplossing voor het asbest nu kort voor de beslissing over de spreidingswet wordt voorgesteld. Hendriks: “Echt, het is puur toeval. Het rapport waar we ons op baseren is van 1 december en er moet snel worden beslist. Ik hoop dat alle werkzaamheden kort voor de zomervakantie klaar zijn. Dan hebben we een grotere parkeerplaats voor 2.000 extra auto’s en wellicht nog meer door een logischer indeling. Het benodigde geld komt uit de parkeeropbrengsten en wordt over vele jaren afgeschreven.”

Hans Botman

Het grasveld naast P De Zuid wordt ook een parkeerveld