Mick Boskamp
Mick Boskamp

Column Mick Boskamp: Dry January

Column

Dry January telt maar 31 dagen

Let wel: ik wil niemand ontmoedigen in de laatste 2 weken van Dry January. 

Ik zou eigenlijk moeten zeggen tegen allen die sinds 1 januari nog niet gedronken hebben: “Wat? Al ruim 2 weken zonder alcohol? Dan moet die laatste week ook lukken. Kom op, je kunt het! Nog even en je mag weer drinken!”

Maar ik kan dat niet over mijn hart verkrijgen. Want wat een onzin allemaal. Eerst krijgen we december, een maand van overvloed in alles. Overvloed in eten, in uitgaan, in drank. En dan wordt het 1 januari en gaan we opeens abrupt stoppen met drinken. Nadat je je systeem flink hebt laten wennen aan een te veel aan alles. Prettige wedstrijd, zou ik zeggen. 

Sorry voor mijn scepsis, maar als ik aan Dry January denk, dan word ik al vrij snel narrig. Dat komt omdat ik in deze maand waarin drinken zogenaamd bespreekbaar wordt, zoveel niet lees. Zo staat er notabene op de site van het Trimbos Instituut (het kenniscentrum voor mentale gezondheid, waaronder o.a. drugs en alcohol vallen) een lijstje met voordelen van niet drinken. Komt ‘ie:

Je bespaart geld, je valt af, je huid ziet er mooier uit, het meedoen geeft je een sterk gevoel van succes, je bewijst aan jezelf en je omgeving dat je geen alcohol nodig hebt en alcoholvrij kunt zijn, je kunt je beter concentreren, je wordt gezonder. 

Welk allerbelangrijkste voordeel staat niet in het lijstje? Simpel. Namelijk dat als je geen alcohol drinkt, je ook geen alcoholist kunt worden. Want laten we alsjeblieft niet vergeten dat verslaving een progressieve, ongeneselijke en dodelijke ziekte is. 

Natuurlijk ben ik niet blij als ik terugkijk op de vele jaren dat ik actief verslaafd was aan middelen. Maar ik vind wel dat ik mazzel heb gehad dat ik niet zo van de alcohol ben. Want er bestaat geen verdovend middel (en alcohol is – laat daar geen misverstanden over bestaan – een pure harddrug) dat zó wordt gepromoot als alcoholhoudende dranken. Alcohol is zo onderdeel van ons dagelijkse bestaan geworden dat tijdens de coronacrisis de sportclubs gesloten waren en de slijters open. Ik heb gehoord van examenfeestjes hier in Zandvoort afgelopen zomer waarvoor de ouders meer drank kochten voor hun kinderen dan als ze zelf een tuinparty met veel gasten zouden geven. 

Nogmaals: ik wens iedereen een goede afloop toe van Dry January. Ik heb respect voor mensen die het volhouden na Sinterklaas, kerst, oud & nieuw en na een jaar dat hoe dan ook nogal stressvol was voor Nederland en de hele wereldbevolking. 

Maar dan wordt het 1 februari. En dan?