De keukenbunker in de AWD
De keukenbunker in de AWD Foto: Gerard Scholten

Podcast Tierelier over de Zandvoortse bunkers (2)

Podcast Tierelier

Na de podcast van vorige week over de nieuwe expositie in het Zandvoorts Museum ‘Bunkers – het verborgen verleden van Zandvoort’, is het tijd voor een veldbezoek. IVN’ers Gerard Scholten (de bekende Zandvoortse boswachter) en Ronald Cassee zijn op stap geweest met hun gids en bunkerexpert Gerardo Eijbersen. 

Na de uitgebreide podcast waarin werd stilgestaan bij de geschiedenis van Zandvoort in 1940-1945, worden in deze aflevering een paar van de meer dan 400 bunkers bezocht die in de Zandvoortse duinen (Amsterdamse Waterleidingduinen) liggen.


Hoe lang was eigenlijk de Atlantikwall, hoe kwam hij tot stand, waar bestond deze linie nu eigenlijk uit en wat is er nog in onze duinen te zien? Gerardo Eijbersen vertelt het verhaal van de bunkers en over de regelmatige excursies die hij vanuit Zandvoort organiseert. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor de impact die de bunkers hebben voor de natuur: bijzondere mossen, schuilplaats en overwinteringsplaats voor diverse diersoorten en niet in het minst de 40 vleermuisbunkers!

Tierelier, de natuurpodcast van Zuid-Kennemerland, is een samenwerking van IVN Zuid-Kennemerland, de Zandvoortpodcast, Nationaal Park Zuid-Kennemerland, de Amsterdamse Waterleidingduinen, Thijsse’s Hof en Recreatieschap Spaarnwoude. In deze wekelijkse podcast is regelmatig aandacht voor Zandvoortse onderwerpen.

Ronald Cassee

QR-code Tierelier