Hier lag vroeger een renbaan...
Hier lag vroeger een renbaan... Foto: Cecile Bleijs

De Zandvoortse renbaan in podcast Tierelier

Podcast Tierelier

Op maandag 29 januari jl. heeft Tierelier, de natuurpodcast van Zuid-Kennemerland, een podcast gepubliceerd over de oude Zandvoortse renbaan die gelegen heeft in wat nu de Amsterdamse Waterleidingduinen heet. De renbaan, die in de eerste helft van de 19e eeuw werd aangelegd, was op een steenworp van de huidige ingang aan de Zandvoortselaan gelegen en was toegankelijk via een (nog gedeeltelijk bestaande) zandweg, de Doktersdrift.

Bij de opening op 6 september 1844 was het een drukte van jewelste en stond op de zandweg een lange file met koetsen. Aan de kant van de weg waren allerlei kraampjes met etenswaar en drankjes, die bemand werden door Zandvoorters en andere lokale ondernemers die een graantje meepikten van het grootste evenement. Het evenement trok die dag het voor die tijd enorme aantal van 6000 toeschouwers. Op de houten overdekte tribune (opgesierd met grote Nederlandse vlaggen) zaten de prinsen Alexander en Frederik (resp. zoon en broer van koning Willem II). 

Met de komst van de drinkwaterwinning voor Amsterdam was het in 1852 al weer afgelopen met de renbaan. Wat gebleven is, is het hoge aangelegde duin aan de oostkant van de renbaan, vanwaar het publiek de hele renbaan kon overzien. Ook komen bij het even verderop gelegen totalisatorhuisje, waar vroeger het vele gokken werd afgehandeld, af en toe nog wat oude stenen uit het zand. De huidige naam “Renbaanveld” herinnert nog aan lang vervlogen tijden.

De renbaan staat nu volledig onder water. Het huidige meer heeft een functie als waterbuffer en is een graag geziene rustplaats voor watervogels. In de podcast wordt uitgebreid stilgestaan bij de vele soorten vogels die op dat moment worden waargenomen. Luister naar het uitgebreide verhaal van dit bijzondere stukje Zandvoort…

Tierelier is een podcast over de natuur in Zuid-Kennemerland. Wekelijks wordt een nieuwe aflevering gepubliceerd op de bekende streamingservers (waaronder Spotify) en zeer regelmatig komt er een Zandvoorts onderwerp voorbij. 

Ronald Cassee
IVN Zuid-Kennemerland