Aardappelteelland langs de Zandvoortselaan
Aardappelteelland langs de Zandvoortselaan Foto: Zandvoorts Museum

De Zandvoortse aardappelakkers in podcast Tierelier

Podcast Tierelier

Tierelier, de natuurpodcast van Zuid-Kennemerland besteedt in haar nieuwste publicatie van 16 oktober uitvoerig aandacht aan de historie en de huidige situatie van Zandvoortse akkers. Naast de akkers, aardappelen en de bijzondere manier waarop Zandvoorters door de eeuwen heen hun akkers bemestten, is er ook volop aandacht voor het bijzondere ‘Zeedorpenlandschap’ en de daarbij behorende bijzondere flora die door het vele ‘gerotzooi’ in de duinen is ontstaan.

Direct rondom Zandvoort liggen in de duinen talloze oude akkertjes van lang vervlogen tijden. Een aantal andere akkers zijn nog volop in gebruik. De hoogtijdagen van de Zandvoortse akkers lagen in het midden van de 19e eeuw, toen een speciaal zandaardappeltje met de naam ‘Zandvoortse Duinkraal’ tot ver buiten onze landsgrenzen gewild was. Grootafnemer van deze aardappel was ons koningshuis. In deze tijd was er in Zandvoort meer dan 500 hectare grond voor de aardappelteelt.

Hoewel de Zandvoortse Duinkraal niet meer bestaat en de grootschalige aardappelteelt van weleer ten onder is gegaan aan lagere waterstanden in de duinen en de opkomst van het toerisme, zijn er nog steeds enkele tientallen hectaren aan akkers waarop aardappelen (en andere gewassen) worden geteeld.

IVN’ers Eric van Bakel en Ronald Cassee ontvingen in de Noordduinen Zandvoorters Arie Koper (Genootschap Oud-Zandvoort) en Gert-Jan Bluijs (wethouder en actief binnen de Zandvoortse aardappelteelvereniging). Een harde wind en hozende regen dwong het gezelschap echter om hun toevlucht te zoeken tot het Zandvoorts Museum alwaar ze gastvrij werden ontvangen. Voor deze podcast een uitstekend alternatief en niet in de laatste plaats om de prachtige historische foto’s van de aardappelteelt te kunnen bewonderen die het museum voor de podcast ter beschikking stelde.

Het hele verhaal is te beluisteren in podcast Tierelier (scan de QR-code). Tierelier is een wekelijkse podcast met maandelijks een Zandvoorts onderwerp. In de publicaties is aandacht voor natuur, historie en cultuur.

Ronald Cassee

De podcast Tierelier is een samenwerking van IVN Zuid-Kennemerland, de Zandvoortpodcast, de Amsterdamse Waterleidingduinen/Waternet, Nationaal Park Zuid-Kennemerland, Thijsse’s Hof en Recreatieschap Spaarnwoude. 


QR code van podcast Tierelier op Spotify

https://open.spotify.com/episode/6PI5x6bzccfXhHxh5Ispff?si=f4auJKjbQHiFw35N1l-JuQ