Het strand van Zandvoort in 1945 ter hoogte van Boulevard de Fauvage met op de voorgrond een zeemijn
Het strand van Zandvoort in 1945 ter hoogte van Boulevard de Fauvage met op de voorgrond een zeemijn Foto: Noord-Hollands Archief

Podcast Tierelier vanuit Zandvoorts Museum

Podcast Tierelier

IVN’ers Gerard Scholten en Ronald Cassee hebben het Zandvoorts Museum bezocht om een podcast te maken over de op 8 maart geopende expositie ‘Bunkers – het verborgen verleden van Zandvoort’. De Zandvoorters Anne Marion Cense en Engel Scholtenlo worden in deze podcastuitzending geïnterviewd over de expositie, de historie en bijzonderheden over de Zandvoortse bunkers en het verhaal van Zandvoort ten tijde van de bezetting in 1940-1945. 

Mooi in de podcast is dat tijdens de opname veel persoonlijke verhalen worden verteld over hoe het tijdens deze moeilijke periode voor Zandvoorters was en wat ze meemaakten: familieverhalen van ouders en grootouders die ook door de huidige generatie gelukkig nog volop verteld kunnen worden. De komst van de bezetters, de sloopwerkzaamheden die het uiterlijk van Zandvoort voorgoed zouden veranderen, de bouw van de bunkers en de evacuatie van veel Zandvoorters: stuk voor stuk ingrijpende gebeurtenissen met veel impact voor de dorpsbewoners. 

In de podcast is ook aandacht voor vele zaken die in deze indrukwekkende expositie zijn te zien: het Zandvoorts ‘papieren’ verzet waarbij ook aandacht wordt besteed aan de beroemde Zandvoorter Wim Gertenbach, de sloop van de oude watertoren, het mijnengevaar, de bevrijding, de neergestorte Halifax en de typemachine van de ‘kleine patriot’ waarop Arend Bos zijn gevaarlijke werk verrichtte. Luister in deze bijzondere publicatie naar het achterliggende verhaal van deze expositie en ga naar het Zandvoorts museum om een paar uurtjes terug te gaan naar Zandvoort tijdens de Tweede wereldoorlog.

Tierelier, de natuurpodcast van Zuid-Kennemerland, is een samenwerking van IVN Zuid-Kennemerland, de Zandvoortpodcast, Nationaal Park Zuid-Kennemerland, de Amsterdamse Waterleidingduinen, Thijsse’s Hof en Recreatieschap Spaarnwoude. Tierelier is een wekelijkse podcast waarbij regelmatig aandacht is voor Zandvoortse onderwerpen. 

Ronald Cassee