Afbeelding

Hongaars-Rotterdamse Goulasj

Kookrubriek

2023-wk07

Ingrediënten

  • 1 kg runderbraadlappen, in blokken van ca. 2x2 cm
  • 100 gram boter of een flinke scheut zonnebloemolie
  • 4 uien, grofgesneden
  • 4 rode paprika’s, van pitjes ontdaan en in reepjes gesneden
  • 1 winterpeen, overlangs doorgesneden en in dunne plakjes
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 volle tl kruidnagelpoeder
  • 10 jeneverbessen
  • 3 blaadjes laurier
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el komijnzaad
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 3 el bloem
  • 2 dl rode wijn
  • 1 l runderbouillon
  • Zout
  • Peper
  • Crème fraîche
  • Stokbrood

Recept

Spreid de blokjes vlees uit op keukenpapier, leg er keukenpapier op en droog goed af. Verhit olie of boter in een braadpan en bak daarin op hoog vuur het vlees aan alle kanten bruin. Voeg de uien toe en schep door. Bak een paar minuten. Voeg dan de winterpeen toe en bak op halfhoog vuur al omscheppend een paar minuten. Voeg dan de paprika’s toe en schep goed om. Voeg na een paar minuten ook de knoflook toe, de kruidnagel, jeneverbessen, laurier, komijnzaad en paprikapoeder en schep goed om. Doe er dan de tomatenpuree bij, roer goed door en bak een minuut of twee. Strooi er de bloem over, schep goed door en bak al omscheppend drie minuten. Giet de rode wijn erbij, roer goed door en schraap eventueel aanbaksel van de bodem. Giet de bouillon erbij, breng aan de kook en laat dan op heel laag vuur ca. 4 uur pruttelen. Laat het deksel van de pan, zodat de saus langzaam kan indikken, maar hou dat wel in de gaten. Als het te hard gaat, doe dan het deksel erop. Als het toch te droog wordt, voeg dan wat water toe. En als het aan het eind van de gaartijd nog te dun is kun je het altijd op hoog vuur verder inkoken. Doe dat dan wel terwijl je in de pan blijft roeren, opdat het vlees niet aanbrandt. Maak ten slotte op smaak met zout en peper.

Serveer op tafel met een flinke dot crème fraîche en stokbrood.

Pierre Winkler

Klik hier voor een overzicht van eerder gepubliceerde recepten