Afbeelding

Chinees konijn

Kookrubriek

2023-wk05

Ingrediënten

  • 1 konijn (ca. 1 kilo voor 4 personen)
  • 1 stuk gember van ca. 10 cm, ongeschild in plakjes gesneden
  • 1 grofgesneden ui
  • 2 el zwartebonensaus
  • 2 el chilibonensaus
  • 4 el sojasaus (bv. Kikkoman)
  • 3 el zonnebloem- of arachideolie
  • 1 el suiker (bij voorkeur rietsuiker of palmsuiker)
  • 1 el sesamolie
  • 100 gr zoute pinda’s
  • 50 gr sesamzaadjes
  • 4 el szechuanpeper
  • Bosje bosuien, fijngesneden

Mogelijke aanvullingen:

  • Rijst
  • Chinese pannenkoekjes (recept hieronder)
  • Chinese broccoli (recept hieronder)
  • Chinese mangosalade (recept hieronder)

Opmerking

Szechuanpeper is geen peper maar een gedroogde vrucht. Het heeft een pittige en tegelijk zurige smaak die moeilijk vervangbaar is. Als je het niet kunt krijgen is het beter om het weg te laten dan er iets anders voor in de plaats te doen. Szechuanpeper, zwartebonen- en chilibonensaus zijn vaak bij grotere supermarkten wel verkrijgbaar, of anders bij de toko.

Recept

Doe de konijn, eventueel in delen, in een grote pan en vul de pan met water tot de konijn net onder staat. Voeg 3 el van de sojasaus toe, de gember, en de ui. Breng aan de kook en laat met deksel op de pan het konijn gaar pruttelen op heel laag vuur. Dit zal ongeveer een uur duren, afhankelijk van het gewicht van het konijn. Laat afkoelen in de pan.

Haal het konijn uit het water, giet de pan leeg en maak hem zo nodig een beetje schoon. Pluk het vlees van het konijn en verdeel in stukjes. Verhit de olie in de pan en voeg de zwartebonensaus en de chilibonensaus toe en bak die heel even al roerend. Doe dan het vlees van het konijn erbij, roer goed door en zet het vuur uit.

Verhit een droge koekenpan op hoog vuur en bak in porties de pinda’s, sesamzaadjes en szechuanpeperkorrels tot ze gaan geuren. Houd dit goed in de gaten. De sesamzaadjes mogen mooi goudbruin worden en pinda’s mogen bruine plekjes krijgen, maar zorg dat ze niet verbranden. Stort de gebakken pinda’s etc. telkens onmiddellijk op een koud bord als ze klaar zijn. Laat het mengsel even afkoelen en maal het dan in een hakmolentje grof. Zet opzij.

Alles tot nu toe kun je ook ruim van te voren al klaar maken. 

Serveren

Verwarm het konijnenvlees, verdeel het over de borden en bestrooi royaal met het gemalen pindamengsel en fijngesneden bosui.

Recepten van de mogelijke aanvullingen

Broccoli

Snijd de broccoli in roosjes of plakken, breng water met wat zout aan de kook en kook ze in ca. 2 minuten beetgaar. Giet onmiddellijk af in een vergiet. Verhit zonnebloem- of arachideolie op laag vuur en bak een flinke hoeveelheid in dunne plakjes gesneden knoflook zachtjes heel lichtbruin. Voeg naar keuze wat verse en gedroogde chilipeper toe en ca. 2 tl sesamolie en roer goed door. Voeg de broccoli toe en bak omscheppend 1 a 2 minuten. Serveer.

Chinese pannenkoekjes

Meng bloem, water, een snuf zout, een ei en een klein scheutje sesamolie tot een vrij dun beslag en bak er in zonnebloemolie pannenkoekjes van. (Dit kun je natuurlijk ook ruim van te voren doen en ze in de oven of magnetron later warm maken.)

Mango

Schil de mango en snijd in stukjes. Meng zonnebloemolie met een flinke hoeveelheid citroensap, een klein snufje zout en 1 tl sesamolie tot een dressing en meng daar de mango goed doorheen.

Pierre Winkler

Klik hier voor een overzicht van eerder gepubliceerde recepten