Mick Boskamp
Mick Boskamp

Column: de ouders in actie

Column

Van mijn vriend René van Collem, die me de weg wees naar hoe ik moest herstellen van mijn verslaving, leerde ik hoe belangrijk de twee A’s zijn: de A van Acceptatie en de A van Actie. En als ik naar de situatie in Zandvoort met onze jongeren kijk (zie column van vorige week), dan zijn die twee A’s belangrijker dan ooit. 

In Zandvoort moeten we met z’n allen accepteren en - misschien wel belangrijker - ook onder ogen durven komen, dat we hier ten aanzien van het middelen- en alcoholgebruik onder de jeugd een giga probleem hebben. En dat er actie nodig is, behoeft geen discussie, lijkt me. Maar wat moeten we doen qua actie? Het is eigenlijk heel simpel. Zorgen dat de jeugd in beweging komt. Letterlijk en figuurlijk. 

Gisteren sprak ik met Marieke Lowiessen, coördinator jongerenwerk bij Pluspunt Zandvoort. Dat was overigens niet voor het eerst, want als ervaringsdeskundige op het gebied van verslaving wissel ik regelmatig informatie met haar uit. Gisteren hadden we het over de rol van de ouders. Hoe ontzettend belangrijk die is. Marieke: “Wat betreft de rol van ouders, is het goed voor gezinnen om voldoende tijd door te brengen met hun kind of kinderen. Nieuwsgierig zijn naar de vriendschappen van hun kind of kinderen. Zoek bijvoorbeeld andere ouders op. Ga in dialoog met ze over de vriendschap, wat is vriendschap voor jou? En tenslotte: probeer kinderen te stimuleren om gezonde keuzes te maken, door zelf het goede voorbeeld te geven.”

“En over gezonde keuzes gesproken”, haakt ze zelf in, “deze zomer hebben we een geweldig zomerprogramma voor en door jongeren. ‘Loesoe met Pluspunt’ is de noemer. Loesoe is straattaal voor let’s go. Het mooie is dat alle zomeractiviteiten bedacht zijn samen met jongeren. Zo geef je ze ook een eigenaarschap, gevoel van invloed in de leefomgeving en bovenal plezier!

De lijst van zomeractiviteiten die Marieke vervolgens opsomt is ronduit breed en aantrekkelijk te noemen. Van paardrijden tot voetballen en van lasergamen tot zwemmen, en dat alles bedacht en mede georganiseerd door de jongeren zelf. Ben je geïnteresseerd in ‘Loesie met Pluspunt’ voor je kind (of kinderen)? Dan kun je altijd contact opnemen via jongerenwerk@pluspuntzandvoort.nl

Ps. Op de foto die bij Pluspunt is gemaakt, zie je jongerenwerker Anita (links voor de kijker) en Marieke.

Mick Boskamp