Mick Boskamp en Dibbes
Mick Boskamp en Dibbes

Column: De hond neemt een selfie

Column

Als hond heb je het maar goed in Zandvoort. Want hoewel in deze zomerperiode de toegang tot het strand beperkt is voor onze trouwe viervoeter*, zijn er genoeg andere plekjes waar hij of zij de poten kan strekken (als ik die paar zinnen nog eens lees, zie ik een Polygoon journaal uit de jaren zestig voor me!).

Zo ga ik graag met Dibbes wandelen in de duinen. Dibbes is de hond van mijn vriend Paul, die overdag regisseert voor Talpa Televisie en zoals je misschien weet, heeft een hond het niet zo op een (de) Mol en omgekeerd. Dus pas ik regelmatig op Dibbes, een jachthond, die van lopen in de duinen houdt. 

En van jagen natuurlijk. Al is hij daar nogal onhandig in. De bouw en de sluiploop heeft hij om een perfecte jager te zijn, maar ergens in die bovenkamer ontbreken stofjes die van hem een killer maken. Zo ziet hij zelden een konijn, zelfs niet als het drie meter van hem af zit. Alle pogingen van mij om hem te dirigeren naar het konijn toe, mislukken. Dibbes blijft dan stoïcijns de andere kant opkijken. 

Als hij eindelijk een konijn ziet, die zich tussen de bosjes verstopt, sluipt hij – en dat is heel goed – onhoorbaar naar het konijn toe. Om vervolgens met veel lawaai – dat is minder goed – bovenop het bosje te duiken, waar het konijn inmiddels allang uit verdwenen is. 

Wat ik dan weer wel heel knap vind van Dibbes is dat hij selfies kan maken. Toen we afgelopen zaterdag met dat schitterende weer naar Bloemendaal liepen, draaide hij zich op een goed moment om en vroeg: ‘Zou ik dit moment mogen vastleggen met je mobieltje?’ Ik was onder de indruk van de ontwikkeling van Dibbes. Van een blaffende hond naar een beschaafd en keurig sprekend beestje in nog geen 2 jaar. Kom daar maar eens om vandaag de dag.

Ik had 1 klein puntje van kritiek toen Dibbes me de selfie liet zien. Namelijk dat hij zichzelf nogal onfortuinlijk op de foto had gezet. Hij slaakte een diepe zucht en zei toen: ‘Het kan me geen hol schelen of ik of jij er goed op staan. Het ging me om die mooie, blauwe lucht!’

Ik houd zo van dat mannetje. 

*Honden zijn verboden op de stranden van Zandvoort tijdens de periode 15 april tot 1 oktober tussen 09.00 tot 19.00 uur. Neushoorns bijvoorbeeld zijn dus wel welkom.

Mick Boskamp