Mick Boskamp
Mick Boskamp

Column: Dieetwensen

Column

Godzijdank heb ik nog de tijd mogen meemaken dat journalistiek een belangrijk vak was. 

Als sterreporter van de Hitkrant en Playboy vloog ik de hele wereld over, vaak betaald door platenmaatschappijen en uitgeverijen, om terug te komen met plenty verhalen en interviews. Eén van de meest krankzinnige en dure trips die ik ooit heb gemaakt, was vanaf Parijs met 25 Europese journalisten in de supersonische Concorde in vier uur naar New York vliegen om een Earth, Wind and Fire concert te zien. Daarna sliepen we twee nachten in het peperdure Plaza Hotel op 5th Avenue en vervolgens gingen we in de Concorde weer terug naar Parijs vanwaar de journalisten uitvlogen naar hun land van herkomst. Alles werd gretig betaald door de platenmaatschappij van E, W & F. Want journalisten, wisten ze bij Columbia, die moest je met fluwelen handschoenen aanpakken. 

Natuurlijk waren het andere tijden, met andere promotiebudgetten ook, maar omdat iedereen schrijft tegenwoordig en via Facebook, Twitter, Instagram en Tik Tok de kracht van media ontdekt, is het beroep van journalist – hoewel nog steeds een schitterend vak – danig uitgehold. 

Van de week kreeg ik daar per mail een significant voorbeeld van. Het betrof een uitnodiging voor de Media Update van de Dutch Grand Prix inclusief een Keynote over veiligheid, duurzaamheid en de prestatie van de F1 auto van nu, versus die uit de jaren 80.

Er zat een link bij om je aan te melden. Ik vulde die link in, waarbij je ook je dieetwensen kon aangeven voor de lunch, die zou worden geserveerd. Bij ‘anders’ vulde ik o.a. in glutenvrij, sojavrij, eivrij, melkvrij, lactosevrij, notenvrij, nachtschade vrij (o.a. geen tomaten) en chocoladevrij (want daar ben ik verslaafd aan). Ik schreef er nog wat bij en toen ik het formulier had ingevuld en verstuurd, viel mijn oog op de volgende passage in de mail van de organisatie van de Dutch Grand Prix:

We hebben beperkte ruimte. We houden ons het recht voor voorrang te geven aan de grotere mediaorganisaties en uitgevers. 

Dat was toch wel kras! Er werd om je dieetwensen gevraagd, maar ondertussen kreeg je ook te horen dat de uitnodiging kon worden gecanceld omdat er misschien belangrijkere persmuskieten kwamen. 

Jammer dat ik die passage las nadat ik mijn dieetwensen had verstuurd. Want bij anders had ik ook nog wat anders gezet, namelijk dat ik alleen koffie van Noble Tree dronk, in dit geval de Flat White met havermelk.

Ik vrees met grote vrezen dat er dit jaar geen plaats voor me is op de persdag van de Dutch Grand Prix. 

Ja, als journalist moet je tegenwoordig je verwachting laag en je acceptatie hoog houden. Word je in ieder geval wel nederiger van. 

Mick Boskamp