Damherten mogelijk snack voor Bulgaarse wolven
Damherten mogelijk snack voor Bulgaarse wolven Foto: zandvoortsecourant.nl

Damherten mogelijk snack voor Bulgaarse wolven

Algemeen

Bulgaarse wolven zullen zich deze winter tegoed kunnen doen aan damherten uit de overbevolkte Amsterdamse Waterleidingduinen bij Zandvoort. Dat stelt de gemeente Amsterdam voor.

Er is al jaren veel te weinig ruimte voor de ruim 3.000 damherten in het natuurpark aan de kust. De gemeenteraad van Amsterdam, die de baas is in het gebied, vond dat naast het geplande afschot van duizenden damherten een proef moest worden uitgewerkt om enkele dieren van de dood te redden. Dat voorstel ligt er nu. Het plan is om bij wijze van proef enkele honderden herten naar het Rodopen natuurpark in Bulgarije te transporteren. Dat meldt De Telegraaf woensdag op de website.

Ook in 2013 werd het verplaatsen van de grote grazers al eens voorgesteld. Maar toen bleek dat een ritje met een vrachtwagen vol damherten naar Oost-Europa in de tienduizenden euro’s loopt en veel stress oplevert voor de dieren. Daarop besloot het toenmalige stadsbestuur af te zien van de operatie. Nu ligt het voorstel weer op tafel. “In de Rodopen worden de dieren ingezet als natuurlijke grazer in verlaten landbouwgebieden om de biodiversiteit te herstellen. Deze optie zou kunnen worden overwogen bij wijze van proef, onder deskundige begeleiding en toezicht op het dierenwelzijn’’, aldus verantwoordelijk wethouder Udo Kock. Maar in het licht van dat dierenwelzijn waarschuwt Kock wel voor de in het gebied aanwezige wolven, die de van de jager geredde damherten uit Zandvoort alsnog een wisse dood zullen bezorgen. Het proefproject wordt binnenkort besproken door de gemeenteraad.
bron: www.telegraaf.nl