Damherten tijdelijk geweerd van Zandpoort
Damherten tijdelijk geweerd van Zandpoort Foto: zandvoortsecourant.nl

Damherten tijdelijk geweerd van Zandpoort

Algemeen

Als de natuurbrug aan de Zandvoortselaan, Zandpoort, eind 2013 opengaat, kunnen de damherten daar nog geen gebruik van maken. Dat hebben de organisaties die bij de natuurbrug zijn betrokken in overleg besloten. De damherten worden tijdelijk geweerd middels een schrikdraad. Andere dieren kunnen wel direct gebruikmaken van de brug.

De schrikdraad wordt 2.40 meter hoog en geplaatst in de ecologische zone van de brug. Het gaat om een tijdelijke maatregel, die moet voorkomen dat de zeer grote populatie damherten zich verder over de regio verspreidt en de schade en overlast toeneemt. Het aantal damherten in de Waterleidingduinen is de laatste jaren fors toegenomen: sinds 2011 met ongeveer 550 dieren tot circa 2000 dit voorjaar.

Er wordt, los van de natuurbrug, al jaren door alle partijen hard gewerkt aan een eenduidig beheer van de populatie damherten in de regio. Het college van Amsterdam heeft ingestemd met ingrijpen in de populatie in de Waterleidingduinen. Als ook de raad op 11 september met het voorstel instemt, starten de voorbereidingen voor het aanvragen van de ontheffingen voor het ingrijpen. De ervaring leert dat de tijd die daarmee gemoeid is, betekent dat dit nog niet klaar is als de natuurbrug eind 2013 daadwerkelijk open gaat. Daarom wordt er een tijdelijk schrikdraad geplaatst in de ecologische zone van de brug. Dit schrikdraad wordt op dusdanige hoogte geplaatst dat andere dieren dan damherten wel kunnen passeren.

Bron: provincie Noord-Holland