Europese Subsidie voor ecoduct
Europese Subsidie voor ecoduct Foto: zandvoortsecourant.nl

Europese Subsidie voor ecoduct

Algemeen

Natuurbrug Zandpoort komt over de Zandvoortselaan, ter hoogte van voormalig partycentrum De Manege. ‘De financiële bijdrage van Europa is een enorme impuls en maakt dat de realisatie nu werkelijk binnen bereik komt, we zijn er ontzettend blij mee,’? aldus Frieda xxx, voorzitter van het NPZK. De andere partners in het project zijn Gemeente Zandvoort, PWN, Natuurmonumenten, Waternet en de Provincie Noord-Holland.

Het Nationaal Park Zuid Kennemerland ontvangt binnenkort een Europese subsidie (EFRO) voor het bouwen van natuurbrug Zandpoort over de Zandvoortselaan. Met deze brug worden de natuurgebieden Het Nationaal Park Zuid Kennemerland( NPKZ)  en de Amsterdamse Waterleidingduinen met elkaar verbonden. Dat maakte een woordvoerder van NPZK woensdagochtend bekend.  Deze nieuwe natuurbrug is een belangrijke faunaverbinding tussen twee unieke duingebieden. Zo krijgen dieren en planten in deze natuurgebieden weer meer ruimte. Dat is belangrijk voor het in stand houden van de verschillende populaties. Ook kunnen wandelaars, fietsers en ruiters gebruik maken van een prachtige, veilige verbinding.

In de Amsterdamse Waterleidingduinen ligt nog geen fietspad. Omdat een fietspad over de natuurbrug niet onomstreden is, is er een klankbordgroep opgericht die op dit moment verschillende alternatieven in kaart brengt. Deze groep bestaat uit verschillende partijen en heeft de status van een adviesorgaan.

Zodra de plannen verder uitgewerkt zijn, worden dit najaar ook de omwonenden en het bedrijfsleven verder geïnformeerd. Er worden bijeenkomsten georganiseerd en er komt een informatiepunt in bezoekerscentrum De Zandwaaier.