Handen ineen bij aanpak verwijderen prunus
Handen ineen bij aanpak verwijderen prunus Foto: zandvoortsecourant.nl

Handen ineen bij aanpak verwijderen prunus

Algemeen

De Amerikaanse vogelkers is een zogenaamde ‘invasieve exoot’?, die van nature niet in Nederland thuishoort maar sinds de jaren 90 van de vorige eeuw grote delen van het duingebied heeft overwoekerd. Steeds meer natuurbeheerders bestrijden deze soort om te voorkomen dat kenmerkende duingebieden met hun unieke flora en fauna verdwijnen.

Vier (natuur)beheerders in de omgeving van de Blinkertweg te Zandvoort slaan dit najaar de handen ineen bij de bestrijding van Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina). Deze struikensoort hoort niet thuis in Nederland.  Natuurmonumenten verwijdert zaaddragende struiken in Koningshof, PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland pakt de prunus aan bij het Visserspad. Waternet gaat het Boogkanaal opnieuw inrichten en verwijdert tegelijk de aanwezige prunus. Ook de Kennemer Golf & Country Club wil graag zijn golfterrein op natuurvriendelijke wijze beheren en ruimte bieden aan in de omgeving thuishorende duinsoorten. Zij gaan daarom ook zaaddragende prunus verwijderen, te beginnen op een deel van hun gebied nabij de Blinkertweg. Met het herstel van het oorspronkelijke duin valt er voor bezoekers straks meer te genieten.

Vanuit Natura 2000 (Europees netwerk van beschermde natuurgebieden) zijn natuurbeheerders verplicht deze duingebieden in stand te houden. Duinen komen wereldwijd erg weinig voor.