B&W Amsterdam neemt standpunt hertenoverlast (update)
B&W Amsterdam neemt standpunt hertenoverlast (update) Foto: zandvoortsecourant.nl

B&W Amsterdam neemt standpunt hertenoverlast (update)

Algemeen

Twee weken geleden meldde de Zandvoortse Courant dat het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam bereid is mee te werken aan uitvoering van het beheerplan voor damherten in de duingebieden. In dit faunabeheerplan Damhert, opgesteld door de provincies Noord- en Zuid-Holland, staan maatregelen om de groeiende overlast van damherten tegen te gaan, waarbij ook afschot mogelijk is.

Het gaat om herten in het duingebied van IJmuiden tot Den Haag, waar de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) toe behoren, dus ook voor de AWD waar Zandvoort aan grenst.

De damherten zorgen er voor veel overlast voor het verkeer, bewoners en bollenboeren. De dieren veroorzaken verkeersongelukken en schade aan tuinen en bollenvelden. Onderdeel van het plan is het afschieten van dieren, maar daartegen protesteerde onder meer de Partij voor de Dieren (PvdD) in de beide provincies en in de Tweede Kamer. De gemeente Amsterdam liet eerder weten daar ook tegen te zijn. Maandag stelde de gemeente dat deze maatregel tot een minimum beperkt zal worden.Al eerder zijn hekken en wildroosters geplaatst om de damherten binnen het duingebied te houden. Ook zijn verkeersmaatregelen getroffen maar gemeente en provincies constateren dat er nog steeds sprake is van overlast.De Amsterdamse gemeenteraad bespreekt het collegevoorstel op 22 juni.

UPDATE
Afgelopen week bleek tijdens een commissievergadering dat de meerderheid van de raad vooralsnog tegen het plan is. men wil eerste alle andere mogelijkheden bekijken voordat de vergunning afgegeven kan worden.

De provincie Noord-Holland gaat niet wachten op toestemming van Amsterdam voor het afschieten van herten. Gedeputeerde Bond is het getreuzel van Amsterdam zat, en overweegt de stad te passeren. “Je kunt duidelijk merken dat de raadsleden in de stad wonen, ver van het probleemgebied. De herten lopen hier door de dorpen, veroorzaken verkeersongelukken en richten enorme schade aan’, zegt Bond (CDA). Hij reageert daarmee op de aanhoudende tegenwerking door de Amsterdamse raad van het afschieten van damherten in de AWD. Het overgrote deel van de raad erkende gisteren tijdens een debat echter wel dat afschieten nodig kan zijn, maar wil dat eerst alle andere opties zijn geprobeerd.

De provincie probeert al jaren vergeefs instemming van Amsterdam te krijgen voor het afschieten van de herten. Het stadscollege was altijd tegen, maar is nu overtuigd van de noodzaak. De raad ligt dwars en schuift het besluit voor zich uit. Sommige fracties willen eerst nog meer hekken plaatsen.Dat duurt volgens Bond allemaal veel te lang: “Het duurt nog anderhalf jaar voor het hek klaar is, dan moeten we een jaar evalueren, en vervolgens wordt de afschotvergunning zeker aangevochten door de tegenstanders. Dat betekent dat we pas over drie jaar kunnen ingrijpen.’ 22 juni aanstaande neemt de raad van Amsterdam een beslissing waarna het woord waarschijnlijk aan de provincie is.