Amsterdam mag damherten afschieten
Amsterdam mag damherten afschieten Foto: zandvoortsecourant.nl

Amsterdam mag damherten afschieten

Algemeen

De Amsterdamse gemeenteraad heeft afgelopen woensdagavond ingestemd met het laten afschieten van een hoeveelheid damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD). De meerderheid van de gemeenteraad ging, ondanks protesten van diverse dier- en milieuorganisaties, akkoord met actief ingrijpen omdat de populatie in de AWD nu te groot is. Het aantal damherten nam sinds 2011 toe met meer dan 500 dieren tot circa 2.000 dit voorjaar.

Het voorstel tot afschot is door het college aan de raad aangeboden en nu is de raad er ook mee akkoord gegaan. Wanneer er met afschot begonnen kan worden, is nog niet bekend. Eerst moet Amsterdam de nodige vergunningen bij de provincies Noord- en Zuid-Holland aanvragen. Dat is een proces dat een aantal maanden in beslag zal nemen.

Afgelopen winter stierven circa 200 dieren door voedselgebrek. Dit aantal dieren kan in de komende jaren verviervoudigen als de gemeente niet ingrijpt. Amsterdam wil de hoeveelheid damherten geleidelijk terugbrengen tot een aantal dat beter past bij de ruimte en voedselaanbod dat het natuurgebied biedt en minder schade en overlast veroorzaakt. Amsterdam streeft ernaar afschot zoveel mogelijk te beperken.