Verhuizing van Zandvoorts Museum naar HDMZ stapje dichterbij
Verhuizing van Zandvoorts Museum naar HDMZ stapje dichterbij

Mogelijke verhuizing Zandvoorts Museum gaat nieuwe fase in

Actueel

Wethouder Gert-Jan Bluijs heeft dinsdagavond de gemeenteraad geïnformeerd over de stand van zaken rond de nieuwe bestemming van het HDMZ Museum. Voor zowel de gemeente als de eigenaar van het HDMZ is het Zandvoorts Museum nog steeds de gedroomde kandidaat voor het moderne museumgebouw.

In januari werd het voormalige HDMZ door Stichting Geneviève verkocht aan zakenman Ed van den Broek, die de publieke en culturele functie van het pand voor Zandvoort wil behouden en het daarom de gemeente te huur aanbood. Wethouder Bluijs stond daar welwillend tegenover en zag van begin af aan een centrale rol voor het Zandvoorts Museum weggelegd.

Inmiddels is duidelijk dat ook het bestuur van het Zandvoorts Museum erg enthousiast is over de mogelijkheid die zich nu voordoet. Om één en ander mogelijk te maken, is echter een doortimmerd plan met financiële onderbouwing oftewel een business case noodzakelijk. Penningmeester Peter van Delft van het Zandvoorts Museum legt momenteel de laatste hand aan de business case, die op korte termijn aan de gemeente en de eigenaar zal worden gepresenteerd.

Veel wil hij daarover nog niet kwijt. “Om het financieel mogelijk te maken zullen we in ieder geval onze bedrijfsvoering naar een hoger plan moeten tillen. Denk daarbij aan aansprekende exposities, andere evenementen, bezoekersaantallen, de exploitatie van horeca, maar ook het aanboren van alternatieve inkomsten uit commerciële activiteiten. Dat heeft natuurlijk personele consequenties en het is daarbij belangrijk dat onze vrijwilligers zich betrokken voelen bij wat er nu speelt. We zijn ons bewust van de kans die er ligt. Niet alleen voor ons, maar ook voor Zandvoort. Als je jaarrondtoerisme ambieert, moet je het ook faciliteren en het moderne pand leent zich daar uitstekend voor.”

De eerder door wethouder Bluijs geopperde functie als cultureel verzamelgebouw lijkt van de baan. “Wel zien we mogelijkheden voor uiteenlopende samenwerkingen op ad hoc basis met bijvoorbeeld Zandvoort Marketing, de lokale omroep ZFM en Genootschap Oud Zandvoort”, aldus Van Delft die als voormalig directeur van de Zaanse Schans en voorzitter van Zandvoort Marketing ruime bestuurlijke ervaring heeft in de branche.

Een verhuizing van het Zandvoorts Museum lijkt echter niet mogelijk zonder een extra financiële bijdrage van de gemeente en daar is instemming van de gemeenteraad voor nodig, bleek dinsdagavond uit de woorden van Gert-Jan Bluijs. Het is de bedoeling om nog voor het komende zomerreces eventuele financiële consequenties aan de gemeenteraad voor te leggen ter besluitvorming, zodat ook eigenaar Ed van den Broek uitsluitsel gegeven kan worden. 

Piet Bom