Mogelijk verhuist het Zandvoorts Museum naar dit gebouw
Mogelijk verhuist het Zandvoorts Museum naar dit gebouw

Nieuwe publieke functie HDMZ is ingewikkelde puzzel

Actueel

Vorige week heeft wethouder Gert-Jan Bluijs de gemeenteraad schriftelijk geïnformeerd over de onderhandelingen tussen de gemeente en de nieuwe eigenaar van het voormalige HDMZ Museum. Naar verwachting zal binnen twee maanden meer duidelijkheid gegeven kunnen worden over de mogelijkheden en eventuele invulling van het gebouw.

De nieuwe eigenaar van het pand, zakenman Ed van den Broek, ziet graag dat de publieke en culturele functie van het moderne gebouw voor Zandvoort bewaard blijft. Daarom hoopt hij het pand aan de gemeente te verhuren. Wethouder Bluijs wil graag dat het een cultureel verzamelgebouw wordt en ziet daarbij een hoofdrol weggelegd voor het Zandvoorts Museum en mogelijk Zandvoort Marketing. Kort geleden hebben die twee organisaties samen met de wethouder een rondleiding gemaakt door het HDMZ.

Nogal ingrijpend

Bestuursvoorzitter van het Zandvoorts Museum Karina Tan wil er nog niet veel over kwijt. “We moeten hier eerst heel goed over nadenken, maar laat ik voorop stellen dat ik aan de rondleiding een positief gevoel heb overgehouden. Het is natuurlijk een schitterend pand dat speciaal is ontworpen als modern museumgebouw. Maar verhuizen is nogal ingrijpend. Dat doe je alleen als het niet anders kan of wanneer je er op vooruit gaat. Het is nog te vroeg om daar iets zinnigs over te zeggen, maar dat we er heel serieus mee bezig zijn, staat vast.” Ook bij Zandvoort Marketing is men voorlopig niet erg mededeelzaam over een mogelijke verhuizing.

Andere kandidaten die door Bluijs in het verleden werden genoemd zijn de lokale zender ZFM, Genootschap Oud Zandvoort en de Bomschuitenclub, maar daar is nog niet of slechts informeel mee gesproken. Alle vijf de potentiële kandidaten hebben een subsidierelatie met de gemeente en/of maken gebruik van gemeentelijk vastgoed. In financieel opzicht is het voor de gemeente daarom grotendeels een vestzak-broekzakoperatie en Gert-Jan Bluijs verwacht niet dat bij die rekensom de gevraagde huurprijs een onoverkomelijk obstakel zal blijken. “De toegevoegde waarde van het geheel staat voorop en de uiteindelijke invulling is voorlopig een behoorlijke puzzel”, aldus de wethouder.

Erfenis

Wat er gaat gebeuren met het aanzienlijke vermogen en de kunstcollectie van geestelijk vader en schenker van het HDMZ Museum Jan F. van Beelen blijft voorlopig een vraagteken. Stichting Geneviève die de nalatenschap beheert, wil niets zeggen over hoe zij zich in de toekomst zal manifesteren en wat daarbij de betekenis voor Zandvoort zal zijn.

Piet Bom