Het nieuwe Badhuisplein moet een openbare verblijfsruimte worden
Het nieuwe Badhuisplein moet een openbare verblijfsruimte worden

Nieuwe Badhuisplein moet allure krijgen

Actueel

Er zal nog heel wat zeewater op het Zandvoortse strand stromen voor het nieuwe Badhuisplein klaar is. Afgelopen dinsdag werd er in verschillende sessies voor ondernemers en voor bewoners een tussenbalans gepresenteerd van het Stedenbouwkundige Plan Badhuisplein. Duidelijk is dat er nog veel onduidelijk is. 

Wethouder De Kloet was hoogstpersoonlijk in de avond aanwezig om in het kort de voortgang toe te lichten. De nieuwste plannen omvatten een bebouwing van het plein met een groot hotel, een woongebouw en veel ruimte voor winkels en horecamogelijkheden met gezellige terrasjes. De hoogte van de gebouwen wordt maximaal 23 meter. De bedoeling van dit alles is om Zandvoort jaarrond aantrekkelijk te maken. Dit is in feite niet nieuw, dat horen we al heel lang. Maar het is ook bij deze nieuwe plannen weer het toverwoord. 

Een groot gedeelte van het plein gaat bebouwd worden met een hotel. Dat komt op een gedeelte van de kavel waar vroeger Hotel Bouwes stond, precies in de as van de Kerkstraat. Daardoor zal er vanuit de winkelstraat toch nog iets van een stukje lucht te zien zijn. Zo laat de schets ons geloven. 

Een woordvoerder van 3GT, de projectontwikkelaar van het hotel, met de toepasselijke naam Frans van Zandvoort, lichtte een tipje van de sluier over wat voor hotel het gaat worden. Daarbij viel opnieuw de term jaarrond, er komt horeca op de benedenverdieping, een mooie lobby waar iedereen welkom is, een spa met zwembad en wellness. 

Hoewel Van Zandvoort niet over een sterrenhotel wil praten, moet het volgens hem wel kwaliteit en luxe hebben. En de mogelijkheid om door te groeien naar een hoger segment. Onzeker is nog of het naastgelegen Holland Casino een rol gaat spelen in dit geheel. Daarover zijn nog onderhandelingen gaande. 

Wat het woningengedeelte betreft vertelde wethouder De Kloet dat het om en nabij zestig appartementen gaat. Aan de Badhuisplein kant komen koopwoningen, aan de Burgemeester Engelbertsstraat goedkopere koopwoningen en huurhuizen. De gemeente is van plan, zodra alles voor dit woninggebouw rond is, zo snel mogelijk met de bouw te beginnen, ook al zou de ontwikkeling van het hotel nog niet zo ver zijn. 

Vanuit de zaal kwamen heel wat vragen en reacties los. Bij sommigen heerst de angst dat je vanuit de Kerkstraat het zicht op de zee kwijt raakt. Een van de aanwezigen haalde een deskundige aan op het gebied van bebouwing en landschap, die zegt dat het een grote fout zou zijn het plein te bebouwen. Je hoorde ook een kritisch geluid over hoe het zal gaan met al die winkels die het Badhuisplein allure moeten geven. “Kijk eens naar de huidige leegstand in het dorp. Er is geen personeel te krijgen. Dat gaat ook op het nieuwe plein gebeuren. En welke ondernemer kan de huurprijs daar betalen? Die zal torenhoog zijn.”

Natuurlijk was er ook de vraag hoe het moet met het parkeren. Het blijkt een groot probleem waar uitvoerig naar gekeken wordt, zo antwoordden de sprekers. Onder het te bouwen hotel en de woningen komen, zo is het plan, parkeergarages. Daarbij moet wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Zo moet het af te graven zand ter plekke worden hergebruikt. Iemand uit de zaal vond dat het parkeerprobleem zo opgelost is als je op P-Zuid twee parkeerdekken zou maken.

Al met al is er nog heel wat te doen voordat de volgende stap kan worden gezet op weg naar het ideale Badhuisplein…

Kees Rutgers

Op deze schets van het bovenaanzicht is de bebouwing goed te zien