De vitrine in het Zandvoorts Museum waarin de akte ligt tentoongesteld
De vitrine in het Zandvoorts Museum waarin de akte ligt tentoongesteld Foto: Martin van der Ploeg

Laatste kans om akte Paulus Loot te bekijken

Actueel

Sinds december is in het Zandvoorts Museum de eigendomsakte van de ‘Heerlijkheid Santvoort’ uit 1722 te bewonderen. In een glazen vitrine liggen het originele eigendomsdocument met lakzegel, ondertekend door de Amsterdamse koopman Paulus Loot, en de kwitantie. Na dit weekend gaan ze weer terug naar de huidige eigenaar van de documenten, het Noord-Hollands Archief.

Deze nog niet eerder geëxposeerde documenten zijn door het Noord-Hollands Archief tijdelijk in bruikleen gegeven. Voor de deur van het Zandvoorts Museum staat op vijf buitenpanelen in het kort informatie over wie Paulus Loot was en wat hij heeft ondernomen om ‘zijn’ aangekochte ‘Heerlijkheid Santvoort’ meer welvaart te brengen. 

Op 6 november 1722 kocht de zeer vermogende Amsterdamse koopman Paulus Loot (1673-1753) op een openbare veiling de ‘Heerlijkheid Santvoort’ van de Staten-Generaal voor 10.500 florijnen. De heer Loot kocht ook nog drie Zandvoortse duinen voor ƒ 4.140 en het bodeambt voor ƒ 300. Zandvoort bestond destijds uit een arme nederzetting bestaande uit 92 huisjes gelegen achter de duinen en bewoond door 626 mensen. 

Met de komst van Paulus Loot kwam er meer welvaart in het gehucht Santvoort. Vooral de kerk werd op zijn kosten flink gerenoveerd. Verder bouwde hij in 1728 voor zichzelf en zijn familie een marmeren grafkapel die nog steeds aanwezig is in de huidige Protestantse kerk. Paulus Loot overleed 14 oktober 1753 op 80-jarige leeftijd.

He Zandvoorts Museum aan het Gasthuisplein is dit weekend van 11.00 tot 17.00 uur geopend.