Afbeelding
Foto: Een druk strand tijdens een zomerse dag (Archieffoto Chris Schotanus

Omgevingsplan Strand gepubliceerd

actueel

Dat mensen, partijen, instanties in gelijke gevallen gelijk behandeld moeten worden is vastgelegd in Artikel 1 van onze Grondwet. In het Omgevingsplan Strand dat deze week verscheen wordt dit basisprincipe voor onze wetgeving geschonden, zo vinden verschillende ondernemers en betrokkenen. Ook de kwestie Bernies Beach en Beach House Hotel blijven nog onopgehelderd. De gemeenteraad moet nu beslissen of ze dit Omgevingsplan toch goedkeurt. Dat wordt nog een hele klus. Hieronder een overzicht van de belangrijkste pijnpunten en de reacties daarop van de gemeente.

“Zone-indeling is meten met verschillende maten”



Toegankelijkheid zuid en vuurkorven


De meest zuidelijk gelegen strandpaviljoens (Fosfor, Azzurro, Paal 69 en Bodhi Beach) stellen dat de verschillende economische mogelijkheden in de zones oneerlijk zijn en dat een redelijke motivatie voor dit ongelijke speelveld ontbreekt. Daarbij vermelden ze dat ‘noordelijk’ op het strand wel een dakterras toegestaan zou zijn. De gemeente spreekt dat echter tegen. Over de wens om door middel van een nieuwe (al dan niet verplaatste) strandafgang het zuidelijke deel van het strand toegankelijker te maken is de gemeente wel bereid nader met de paviljoenhouders in overleg te treden. Het behoud van vuurkorven is volgens de paviljoenhouders essentieel voor het behoud van de sfeer en is bij hun paviljoens in een zone waarin geen bebouwing en dus ook geen gezondheidsschade voor omwonenden is. De gemeente wil echter hier wel met één maat meten, althans: op het strand. Vuurkorven worden daar overal verboden. Na opmerkingen van exploitanten dat dat vreemd is omdat in de APV staat dat het in het dorp wel mag, wil de gemeente nu de APV op dit punt aanpassen.


Wellness en zone-indeling


Ook de vereniging van Strandpachters ziet niets in de zone-indeling met verschillende regels en mogelijkheden, bijvoorbeeld met betrekking tot het aanbieden van wellnessfaciliteiten. De zogeheten ‘Adviescommissie voor de raad van de gemeente Zandvoort’ (hierna Adviescommissie genoemd) heeft de bezwaren van alle partijen gehoord en heeft op basis daarvan advies gegeven over het al dan niet aanpassen van het Omgevingsplan. Haar adviezen wegen zwaar. De Adviescommissie stelt echter bij dit en vele andere ingediende bezwaren van partijen dat het een politieke afweging is, waar zij dus niet over gaat. Ze constateert dat de gemeenteraad nu eenmaal gekozen heeft voor een strandzonering met drie typen strand (recreatiestrand, seizoenstrand en natuurstrand) met voor elk strand ander beleid. De gemeente benadrukt echter dat over de locaties waar wellnessfaciliteiten mogen worden aangeboden nog nadere keuzes gemaakt zullen worden.


‘DNA van Zandvoort’ is een marketingconcept


Van verschillende kanten, bijvoorbeeld het Bewoners Platform Leefbare Kust (BLK) en de VVE van Bouwes Palace wordt opgemerkt dat de gemeente onvoldoende visie toont op wat ze wil met Zandvoort. “Wat bedoelt men met ‘kwaliteitsimpuls’? Wat is de balans tussen economische belangen en belangen van ons als bewoners, die men zegt na te streven? Voor wie is die economische groei nou precies goed, voor iedereen of alleen maar voor een aantal ondernemers?” De reacties van de gemeente op deze en dergelijke vragen en bezwaren blijven vaag. De gemeente benadrukt in de inleiding van het omgevingsplan vooral de ‘kameleon’-functie van Zandvoort: “We moeten ons continu en in alles aan kunnen passen aan nieuwe commercieel interessante ontwikkelingen. Dat is immers, zo staat in het Omgevingsplan, kenmerk van het ‘DNA van Zandvoort’: ‘when it’s is hot, it’s here!’” Al deze citaten zijn overigens niet hier in Zandvoort zelf bedacht, maar letterlijk overgenomen uit een rapport van de provincie Noord-Holland over de identiteit van Zandvoort gekoppeld aan commerciële kansen. Identiteit, kortom, niet als beschrijving van wie we zijn of waar we voor staan, maar identiteit als marketingconcept.


Niet meer strandbungalows en geen jaarrondpaviljoen erbij


Daar staat tegenover dat het verzoek van een ondernemer om ca. 50 nieuwe strandbungalows te bouwen bij o.a. de paviljoens van Sandy Hill en The Spot niet wordt gehonoreerd. De gemeente is bang dat daardoor een stuk strand feitelijk geconfisqueerd gaat worden en niet meer toegankelijk is voor iedereen. De eigenaren van Hippie Fish, Kayuca en Ubuntu wilden graag ook een jaarrondpaviljoen en meenden dat ook hier gemeten werd met twee maten omdat er geen goede gronden zijn om het de een wel en de ander niet te gunnen. Dat verzoek wordt echter niet gehonoreerd, omdat er al aan beide zijden jaarrondexploitatie plaatsvindt (De Haven en de nieuwe reddingspost). De te geringe afstand tussen de bestaande jaarrondbouwwerken en Ubuntu en Hippie Fish maakt een nieuw jaarrondpaviljoen wettelijk onmogelijk, aldus de gemeente.


Bernies Beach en Beach House Hotel – de mysterieuze uitzondering


In een eerder artikel in deze krant (4 augustus) werd al gesignaleerd dat Bernies Beach en het Beach House Hotel niet werden meegenomen in het (concept)omgevingsplan uit 2021. Met andere woorden, voor het hele strand gelden de regels van het omgevingsplan, maar niet voor deze locaties. De reden daarvoor is tot op heden een raadsel, en de projectleider heeft naar aanleiding van ons eerdere artikel daarover besloten te weigeren nog met de krant te communiceren hierover en ook tot nog toe geen antwoord willen geven op vragen van de BLK hierover. Dat betreuren wij uiteraard en vinden we ook niet in het belang van een open en toegankelijk democratisch functioneren van de gemeente.


Maar ondertussen wordt het raadsel in deze nieuwe versie van het omgevingsplan alleen maar groter. In de eerste conceptversie van het rapport (2019) wordt gesteld dat Beach House Hotel en Bernies “als potentiële ontwikkellocaties” worden meegenomen in het omgevingsplan. In de versie van 2021 worden ze erbuiten gelaten “omdat voor beide locaties geen … ontwikkeling voor handen is.” En in de nieuwste versie staat dat ze niet worden meegenomen in het omgevingsplan omdat er “nog geen uitgewerkte plannen zijn voor deze betreffende locaties”. Dit wordt echter expliciet ontkend door de exploitanten zelf. In een reactie op het omgevingsplan zeggen ze zelf dat ze “al jaren in gesprek met de gemeente zijn voor wat betreft de renovatie/uitbreiding van het Beach House Hotel”. In dat kader hebben ze nu verzocht om niet alleen het hotel maar ook het omliggende terrein (inrit vanaf boulevard, terras en parkeerterrein) buiten dit omgevingsplan te houden. Dat verzoek heeft de gemeente meteen gehonoreerd.


Pierre Winkler