Mick Boskamp
Mick Boskamp

Column Mick Boskamp: Kijk in je hart

Column

Nee, dit is niet Zandvoort anno 2033. En de leuke dame op de achtergrond is niet mijn vriendin, want ik ben op dit moment nog vrijgezel(lig). 

Ik sta hier op een dakterras in Rotterdam om te illustreren dat Ilse, die achter mij staat, niet in Zandvoort woont, maar tijdelijk logeert bij een bevriende Dj in Rotjeknor. Ze woont in een bungalowpark tussen Lelystad en Harderwijk, maar daar is ze zo ongelukkig dat ze er letterlijk ziek van wordt. Waarom ik over haar schrijf, is vanwege een gesprek dat ik met haar had op een elektronisch dansfestival in Drenthe, genaamd Hartstocht. (Echt een aanrader om volgend jaar naartoe te gaan!)

Toen ik zei dat ik in Zandvoort woon, raakte ze zichtbaar ontroerd. Ons dorp was één van haar favoriete plekken op aarde. Ik moest lachen, maar ze lachte niet mee. Want ze meende het echt. Waar we zaten stond de muziek niet zo hard, dus zette ik mijn recorder-app op mijn mobieltje aan, want dit verhaal wilde ik wel vastleggen. “Ik heb sowieso een hele sterke drang naar de zee”, vertelde ze. “De keren dat ik wanhopig ben en de zware energie kwijt wil, die ik voel op de plek waar ik woon, hoef ik maar naar de kust te gaan en met mijn voeten in de zee te gaan staan. Dan komt er een machtige leegte over me heen die ik vervolgens kan vullen met mooie gedachtes.”

Maar waarom Zandvoort en niet bijvoorbeeld Scheveningen? “Omdat Zandvoort leeft”, zei ze. “Ik ben gek op de boetiekjes. En ’s zomers vind ik het echt bruisen aan het strand. Er zijn altijd leuke feestjes en de beach clubs zijn de beste van de Nederlandse kust. Ik vind het ook heerlijk om er te kitesurfen. Tenminste: als ik me daar goed genoeg voor voel.”

Vijfeneenhalf jaar geleden kreeg ze voor het eerst de diagnose baarmoederhalskanker. “Ruim een jaar later bleek ik een tumor rond mijn eileiders te hebben. Weer herstelde ik. Maar in mijn huidige woning voel ik me toch ziek.”

En toen bedacht ik me dat ik deze column over haar wilde schrijven. Want misschien zegt een lezer: ik heb wel een plek te huur. En let wel: ze komt ook iets brengen. Ze is verpleegkundige in de terminale zorg. Als ZZP’er komt ze bij mensen thuis. Hoe mooi is dat? Dit is mijn mailadres: mickrboskamp@gmail.com. Kijk in je hart…

Mick Boskamp