Afbeelding

Parmezaantaart met munt, bosui en doperwtjes en ovengebakken aubergine

Kookrubriek

2023-wk08

Tip 1: Deze taart combineert lekker met de aubergineplakken, maar je kunt hem ook combineren met een frisse salade, of met kippenbouten. De aubergineplakken kun je ook als zelfstandige groente geven en ook die combineren met bijvoorbeeld een salade en/of met kip of lamsvlees.

Tip 2: Zowel de taart als de aubergine maak je in de oven. Dat is geen probleem want de taart kun je ruim van te voren maken en serveer je op kamertemperatuur. Daardoor heb je alle ruimte om kort voor het serveren de aubergineplakken te bakken, want die zijn warm vanuit de oven het lekkerst. Als je de parmezaantaart voor het serveren nog wat wilt opwarmen schuif je hem de laatste 5 minuten nog even in de oven onder de aubergineplakken.

Ingrediënten

Parmezaantaart

  • 110 gr zachte boter
  • 200 gr Parmezaanse kaas
  • 3 bosjes bosui
  • 450 gram doperwten (diepvries)
  • 30 blaadjes munt
  • 30 blaadjes basilicum
  • 250 gr ricotta
  • 200 ml slagroom
  • 4 grote eieren
  • Zout
  • Zwarte peper
  • Olijfolie
  • Bakpapier en ovenvorm (ca. 28 cm)

Aubergineplakken

  • 3 a 4 aubergines
  • 3 el Oregano
  • 1 el korianderzaad
  • 4 tenen knoflook, heel fijn gesneden
  • Zout
  • Peper
  • Olijfolie
  • Bakpapier

Recepten

Taart

Verwarm de oven op 200°

Gebruik een beetje boter om de vorm in te vetten, met name de rand en plak een vel bakpapier erop en druk goed in de randen aan. Knip overtollig bakpapier weg.

Vet het bakpapier heel royaal in met boter. Gebruik er 50 gram voor en verdeel die zo gelijk mogelijk over randen en bodem. Rasp vervolgens 100 gram van de Parmezaanse kaas boven de vorm en verdeel die gelijkelijk over de vorm door die een paar keer te wentelen. Druk de kaas ook vrij dik tegen de randen aan en plak die tegen de boter vast.

Breng water in een pan aan de kook en kook de doperwten 3 minuten. Giet ze dan af. Snijd de bosui (wit en groen, behalve natuurlijk eventuele lelijke bladeren) in dunne ringetjes en bak ze in laag vuur in wat olijfolie. Voeg ook de grof gesneden munt en basilicum toe en bak op laag vuur gaar.

Meng ricotta, eieren, slagroom, 1 tl zout en 1 tl zwarte peper in een kom en klop goed door. Rasp bijna alle overgebleven Parmezaanse kaas erboven en roer nogmaals goed door. Voeg dan de bosui en de doperwten toe, roer goed door en proef nog even op smaak en voeg zo nodig nog wat zout toe.

Giet de massa in de met Parmezaan beklede vorm. Bestrooi met de resterende Parmezaanse kaas en besprenkel de taart ten slotte met olijfolie. Bak de taart af in ca. 45 minuten gaar. De bovenkant moet licht gerezen zijn, goudbruin en stevig aanvoelen als je er met de vlakke hand op drukt.

Aubergine

Verwarm de oven op 200°. Leg een vel bakpapier op een ovenplaat en smeer die met een kwastje in met olijfolie. Snij de aubergines in ronde plakken van iets minder dan 1 cm. Leg deze op het bakpapier en kwast ook de bovenkant in met olijfolie. Bestrooi met de oregano, koriander en knoflook en strooi er zout en peper over. Bak de plakken in de oven ca. 25 minuten tot ze een beetje verschrompeld en goudbruin zijn. Hou dat proces af en toe in de gaten. Iedere oven is anders dus het kan bij jou iets sneller gaan of juist nog wat langer duren.

Afmaken

Snij de taart voorzichtig in punten en verdeel punten over de borden. Schik er dakpansgewijs een paar aubergineplakken naast. Zet de rest van taart en aubergineplakken op tafel voor wie nog meer wil.