Afbeelding

Pastinaak uit de oven

Kookrubriek

2023-wk02

Groenten poffen in de oven is vaak een erg lekkere manier om de volle smaak van de groente naar boven te halen. Dat geldt voor bijvoorbeeld bieten, maar ook voor de groente van deze week, pastinaak. En poffen is ook nog eens supersimpel. Nog niet zo lang geleden was pastinaak een vergeten groente, maar nu is hij gelukkig weer helemaal terug. Omdat het zo’n eenvoudig (maar erg lekker!) recept is geef ik er in één adem door maar meteen nog de twee andere componenten bij waarmee ik het laatst gecombineerd heb: wortelpuree en lamsbout. Ook heel eenvoudig te maken en heel erg lekker. Maar voel je vrij om ook iets anders bij te doen, bijvoorbeeld gebakken vis, een frisse salade, met peterselie en knoflook gebakken champignons etc.

Recepten

Pastinaak

Verwarm de oven op 180°. Spoel de pastinaken zo nodig schoon en droog ze dan goed af. Leg ze twee aan twee op een vel aluminiumfolie, besprenkel ze met olijfolie en bestrooi ze met wat rozemarijn en tijm en zout en peper. Pak ze in en leg ze ongeveer een uur in de oven. De precieze tijd hangt een beetje af van de oven (elke oven is anders) en de grootte van de pastinaken. Controleer na ca. 45 minuten met een satéprikker of vork of ze al goed gaar zijn.

Wortel

Snijd de wortelen (ik ga uit van 500 gram) in hele dunne plakjes. Smelt een royale klont boter in een koekenpan en voeg 1 laurierblad (of ½ tl laurierpoeder), ½ tl tijm, 1 teen fijngesneden knoflook toe. Voeg ook de plakjes wortel doe en stoof op laag vuur met deksel erop gaar. Verwijder het laurierblad en pureer tot een gladde massa. Voeg zo nodig nog een klontje boter toe en maak op smaak met peper en zout. Je kunt deze puree zo nodig vlak voor het serveren in de magnetron warm maken.

Lam

Wrijf het stuk lamsbout in met zout, peper, rozemarijn, fijngesneden knoflook en olijfolie. Je kunt dit al een paar uur van tevoren doen om het te laten marineren. Extra lekker, maar niet per se nodig. Bak het vlees in een hete pan rondom bruin en zet het ca. 10 tot 15 minuten in de oven op 180°. De oventijd is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het stuk vlees. Controleer zelf de gewenste gaarheid. Ik houd ervan als de lam nog rosé is. Snijd in plakken en serveer.

Pierre Winkler

Klik hier voor een overzicht van eerder gepubliceerde recepten