Afbeelding

Beignets met perzik ananas en lychees

Kookrubriek

2022-wk52

Ik kijk regelmatig op een site met recepten van en voor chefkoks. Heel inspirerend, maar soms ook een beetje frustrerend omdat chefkoks vaak niet gewend zijn om een recept op te schrijven en uitgaan van kennis van allerlei technieken of de aanwezigheid van apparatuur die de thuiskok zelden heeft. Of ze schrijven het recept maar half uit en gaan ervan uit dat je de rest zelf wel kunt invullen. Kortom, je moet altijd wel iets zelf aanvullen of bedenken, maar dat is nou juist wat ik er inspirerend en uitdagend aan vind. Dit recept echter voor beignets van lychees is zo simpel dat iedereen ze kan maken. En ze zijn erg lekker. Ze hebben een veel lichtere, frissere smaak dan de traditionele appelbeignets en zijn ook kleiner, wat ik wel een prettige bijkomstigheid vind. Omdat ik nog een geopend blik perziken had staan en een halve ananas heb ik daar ook meteen maar beignets van gebakken. En ook die zijn erg lekker.

De chefkok die me het idee leverde voor de lycheebeignets vertelde er nog bij dat je ze ook als onderdeel van een voorgerecht kunt opnemen, bijvoorbeeld bij garnalen. Lijkt me ook bijzonder en bijzonder lekker en ga ik zeker eens doen. Laat dan wel natuurlijk de poedersuiker en de suiker in het beslag weg.

De hoeveelheid beslag is voldoende voor de hoeveelheid als op de foto’s, dat wil zeggen beignets van 1 blik lychees, 3 halve perziken en 2 plakken ananas. Pas de hoeveelheid beslag zo nodig aan als je er meer of minder wilt maken.

Ingrediënten 

  • 100 gram bloem
  • 100 gram maïzena
  • 1 zakje instant gist
  • 1 eidooier
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2dl bier
  • 1 blik lychees en/of perziken uit blik en of verse ananas
  • Zonnebloemolie of frituurolie

Bereiding

Zeef de bloem in een kom en roer er maïzena, gist en bakpoeder door. Voeg dan het eidooier en heb bier toe en roer goed om tot een glad beslag. Laat het even staan (half uur tot een uur).

Als je ananas gebruikt, snijd die dan in plakken van 1 cm, snijd de kern uit de plakken en snijd de rest in niet al te kleine stukken. Als je halve perziken gebruikt, laat die dan eerst goed uitlekken en snijd ze in plakken van ca. 1 cm dik. Als je lychees gebruikt, laat die dan ook goed uitlekken.

Verhit de olie totdat deze licht bruist als je er een stukje brood in doopt. Als je een frituurpan gebruikt zet deze dan op 170°. Haal met een vork de stukjes fruit door het beslag en bak ze in een paar minuten goudbruin. Keer de stukjes halverwege om of, als dat niet goed lukt, roer dan tijdens het bakken in de olie zodat ze toch af en toe keren en aan beide zijden goudbruin worden.

Pierre Winkler

Klik hier voor een overzicht van eerder gepubliceerde recepten