Afbeelding

Basilicumcake

Kookrubriek

2022-wk51

Basilicumcake of -cakejes zijn heel eenvoudig te maken en erg lekker, en door hun lichtgroene kleur ook nog eens een feestelijke afsluiting van je kerstdiner. En je kunt ze nu alvast maken en invriezen. Haal ze dan wel de avond tevoren uit de vriezer en zet de cake of cakejes in de koelkast. Er is maar één ‘bereidingstechniek’ die belangrijk is voor een mooie cake en dat is het goed en lang kloppen van de boter met de suiker. Neem daar de tijd voor, dan wordt je cake gegarandeerd een succes.

Ingrediënten

180 gr zachte boter

300 gr bloem

180 gr fijne kristalsuiker

3 eieren

1 zakje bakpoeder

1 limoen, rasp en sap

1 bosje basilicum, takjes en blaadjes (ongeveer een halve plant of een bakje)

30 cl melk

1 snuf zout

Recept

Verwarm de oven op 175°.

Klop met een mixer op de hoogste stand zachte boter tot een luchtige massa. Neem hier de tijd voor. Ga uit van zeker vijf minuten kloppen. Klop er vervolgens 1 voor 1 de eieren door.

Zeef de bloem. Roer en het bakpoeder en een snuf zout door. Spatel dit rustig omscheppend door de boter-suikermassa.

Pureer met de staafmixer de basilicum samen met de melk, het citroensap en de rasp heel grondig. Het moet echt superfijn zijn. Meng dit met de spatel goed omscheppend door het beslag. Lukt het niet om de basilicum helemaal fijn te malen, gebruik dan een zeef om het toe te voegen aan het beslag en wrijf met een (houten) lepel de basilicum goed door de zeef.

Vet een cakevorm of siliconenvormpjes met boter in en vul de vorm of vormpjes met het beslag, tot ca. 1 cm onder de rand. Bak de cake of cakejes in de oven gaar. Bij een cake zal dat ca. 45 minuten duren, bij kleine cakejes ca. 25 minuten. Het moet vrij stevig aanvoelen en als je er met een prikker of mes insteekt moet die er weer droog uitkomen.

Laat de cake goed afkoelen. Bewaar in de koelkast of, bij later gebruik, in de vriezer. Haal in het laatste geval de cake de avond voordat je hem gaat serveren uit de vriezer en bewaar in de koelkast.

Pierre Winkler

Klik hier voor een overzicht van eerder gepubliceerde recepten