13.000 hardlopers trotseren stormachtige editie Circuit Run
13.000 hardlopers trotseren stormachtige editie Circuit Run Foto: zandvoortsecourant.nl

13.000 hardlopers trotseren stormachtige editie Circuit Run

Algemeen

 Winnaar Bashir Abdi

13.000 hardlopers trotseerden vandaag de regen en wind tijdens de 8e Runner’s World Zandvoort Circuit Run. De lenteklassieker deed zijn naam geen eer aan, maar dat zorgde wel voor extra voldoening bij de vele hardlopers. Bashir Abdi was vandaag de sterkste tijdens de 12 km en werd als eerste afgevlagd door de grid girls na 37.12 minuten.

De snelste vrouw was Marije te Raa. Ze legde het afwisselende parcours, dat over het circuit, het strand en door het centrum ging, af in 43.57. Door de zware omstandigheden bleef een snelle tijd uit.
 
Het startschot van deze barre hardloopwedstrijd klonk om 13.00 uur. Wethouder Liesbeth Challik schoot de deelnemers aan de hoofdafstand van 12 km weg. Abdi, die deze wedstrijd in 2011 al eens won, zette direct zijn stempel op de wedstrijd. Samen met de Keniaan Alfers Lagat, de Belg Kjell D’Hondt, Stan Niesten en Michel Butter vormde hij de kopgroep.
“Het was afzien”, was de eerste zin van Abdi. “Maar wel leuk.” De cross specialist kon zijn ervaring goed gebruiken op het strand. “Wat was het strand zwaar, het leek net een cross”, concludeerde de winnaar. “Ik liep met korte passen, terwijl Alfers Lagat het zwaar had met zijn lange pas.” Lagat, die vorige week de Venloop won in een nieuw parcoursrecord van 1.00.33, ging na het strand in de aanval. Maar de Keniaan had duidelijk zijn kruit verschoten op het strand, Abdi ging er de laatste drie kilometer overheen en had uiteindelijk een voorsprong van 18 seconden. “Volgend jaar kom ik terug om het parcoursrecord te verbreken”, aldus de enthousiaste Abdi.

De 18-jarige Stan Niesten gooide hoge ogen door als eerste Nederlander te finishen in 38.14. Het jonge talent werd vorige maand in Schoorl bij de junioren al Nederlands kampioen op de 10 km en ook indoor pakte hij twee titels. In de laatste 1,5 km had Niesten meer snelheid dan marathonloper Butter. De TDR-atleet werd vijfde (38.25) en gebruikte Zandvoort als simulatietraining voor de marathon. “Ik heb voor de wedstrijd 25 kilometer gelopen. Na vijf minuten rust, ben ik gestart.” Hij roemde de variatie van het parcours. “Het is een mooi evenement. Het is leuk om een training op deze manier met publiek af te sluiten.”

Marije te Raa won haar eerste wegwedstrijd. Haar baanervaringen kon ze goed gebruiken tijdens de vele bochten op het circuit. Of het ze het zwaar had? “Eigenlijk niet, ik houd van afwisselingen en zat in een goed ritme. Het helpt me dat ik me op diverse punten kan richten. Het dorp was erg leuk, omdat er veel publiek was.” De Keniaanse Alicen Chepleting had het zwaar op het strand en miste daar de aansluiting, ze finishte na 44.37. Inge de Jong werd knap derde (44.46).

Battle Ladies vs Men: mannen winnen
Naast de 12 km wedstrijd, gingen een recordaantal vrouwen en mannen de strijd met elkaar aan tijdens de battle Ladies vs Men over 5 km. Na een opzwepende warming up, verzorgd door Sportcentrum Kenamju, gingen de vrouwen om 11.20 uur van start. De mannen zetten daarna om 11.45 uur de achtervolging in. Vorig jaar lag het verschil tussen beide groepen gemiddeld op 3.14 minuten, een tijd die de vrouwen dus als het ware van hun eindtijd mochten aftrekken. Vandaag lukte het de vrouwen met 4 minuten verschil niet binnen deze tijd te blijven. Voor het eerst in de historie hebben de mannen gewonnen.
 
Stichting Melanoom
Voor het aan het evenement verbonden goede doel, Stichting Melanoom, stonden vandaag maar liefst tien teams met een recordaantal van 100 personen aan de start van de 12 km. Hierin liepen enkele prominenten mee, zoals de burgemeester van Zandvoort, Niek Meijer. Het totale bedrag wat bij de Runner’s World Zandvoort Circuit Run voor Stichting Melanoom bijeen is gebracht wordt op 13 april tijdens een speciale avond bekend gemaakt. Fondsenwerving voor het goede doel is een samenwerking tussen Le Champion en de Rotary Zandvoort. Beide partijen danken alle deelnemers van jong tot oud voor hun bijdrage via de vrijwillige bijdrage en de parkeergelden.
 
Zandvoort evenementen
De Runner’s World Zandvoort Circuit Run maakt, samen met de wandeltocht 30 van Zandvoort, de strandrace Zandvoort-Katwijk-Zandvoort en de Omloop van Zandvoort, deel uit van het Zandvoort weekend van organisator Le Champion.
 
Editie 2016
De 9e  Runner’s World Zandvoort Circuit Run zal plaatsvinden op zondag 20 maart 2016.