Reactie van fractievoorzitter van OPZ, Carl Simons
Reactie van fractievoorzitter van OPZ, Carl Simons Foto: zandvoortsecourant.nl

Reactie van fractievoorzitter van OPZ, Carl Simons

Algemeen

Fractievoorzitter OPZ, Carl Simons kan, na het opheffen van geheimhouding van bepaalde stukken, reageren op het komende ontslag van wethouder Han Cohen. Onderstaand zijn verklaring:

Wethouder Cohen en zijn tuinhuis

Geheimhouding
Het college van B&W heeft zojuist de geheimhouding over het dossier van wethouder Cohen opgeheven. Nu kan ik eindelijk uitleggen wat de keerzijde van de medaille is. Er is veel commentaar geweest op het feit, dat ik me aan de afspraken heb gehouden om niets over deze zaak naar buiten te brengen, maar raadsleden zijn gebonden aan een gedragscode en hebben de eed afgelegd of de belofte gedaan om zich daaraan te houden. Dat is ook de reden dat u tot nu toe geen reactie van raadsleden hebt vernomen. Vandaar.

Opzeggen vertrouwen
Het is een erg moeilijke beslissing voor een politieke partij om het vertrouwen in een eigen wethouder op te moeten zeggen. Ik kan het weten, want ik heb er nog steeds moeite mee en onze andere fractieleden ook. Hoe zijn we er toe gekomen? Daar zijn twee belangrijke redenen voor. Ten eerste omdat een wethouder niet strijdig met de wet kan en mag handelen. Ten tweede omdat gaandeweg de onderlinge verhoudingen binnen het college zijn verstoord.

Oneigenlijk gebruik
Het is wel zo, dat wethouder Cohen het oneigenlijk gebruik van zijn tuinhuis aanvecht, maar dat ontheft hem niet van de verplichting als openbaar bestuurder te handelen en of het strijdig gebruik op te heffen, of de zaak aan de rechter voor te leggen. Als openbaar bestuurder heb je een voorbeeldfunctie en daarnaar dien je te handelen. Zeker als je verantwoordelijk bent voor de portefeuille Ruimtelijke Ordening, waaronder ook bestemmingsplannen vallen.

Verstoorde relatie
Daarnaast, en wellicht nog wel belangrijker, zijn de onderlinge verhoudingen binnen het college verstoord en niet meer werkbaar geworden. Naar mate deze zaak voortduurde en de toon van de brieven van of namens wethouder Cohen scherper werd, is er gaandeweg een onwerkbare situatie ontstaan. Dit kwam tot een climax toen de echtgenote van wethouder Cohen op donderdag 25 september 2014 een vertrouwelijke brief van 19 augustus 2014 gericht aan burgemeester Niek Meijer rondstuurde aan de andere wethouders en de fractievoorzitters. In deze brief staan zaken, die vertrouwelijk in het collegeberaad zijn besproken en de wethouders en fractievoorzitters van D66 en CDA zagen hierna geen redelijke basis meer voor collegiale samenwerking. In een spoedoverleg van alle coalitiepartijen op afgelopen zondagavond, is unaniem besloten dat er geen andere keuze resteert dan het vertrouwen in wethouder Cohen op te zeggen. Hoe moeilijk deze keuze vooral voor OPZ ook was.

Naschrift
Ik betreur het ten zeerste, dat wethouder Cohen zich niet heeft beperkt tot het aanvechten van het oneigenlijk gebruik en deze zaak veel breder heeft getrokken. Graag had ik hem bepaalde zaken in het belang van Zandvoort aan Zee tot stand zien brengen, want daarom heb ik hem gevraagd onze wethouder te worden. Helaas mag dit niet meer zo zijn.

Bij deze verklaring zal ik het laten en op mogelijke op- of aanmerkingen zal ik dan ook niet reageren, want ik vind het al moeilijk genoeg dat deze situatie is ontstaan en dat de politiek in de gemeente Zandvoort weer op deze wijze in opspraak komt.

Zandvoort, 1 oktober 2014
Carl Simons, raadslid en fractievoorzitter OPZ