Reactie Han Cohen op zijn aanstaande ontslag
Reactie Han Cohen op zijn aanstaande ontslag Foto: zandvoortsecourant.nl

Reactie Han Cohen op zijn aanstaande ontslag

Algemeen


 

De afgeserveerde wethouder Han Cohen heeft door middel van een brief op de Facebookpagina ‘Politiek Café Zandvoort’ zijn menig gegeven over het gebeuren rondom zijn aanstaande ontslag als wethouder van de gemeente Zandvoort. De brief hebben wij integraal hieronder geplaatst.

Zandvoort 30 september 2014


Beste kiezers van Zandvoort,

Zoals jullie allemaal op Politiek Café hebben kunnen lezen heeft de OPZ namens de coalitie een persbericht uit laten gaan dat zij hun vertrouwen in mij, als wethouder hebben opzeggen incl. de coalitiepartijen CDA en D66. Er is een extra raadsvergadering aanstaande donderdag belegd waar een motie van wantrouwen wordt uitgesproken tegen mij als wethouder. Hier volgen een aantal gebeurtenissen.

Tijdens mijn integriteitsgesprek met onze burgemeester de heer Niek Meijer werd er o.a. gevraagd hoe de samenstelling van mijn gezin bestond, hoe lang ik getrouwd ben, hoeveel kinderen ik had, wat mijn vrouw deed en wat mijn kinderen deden. Hier heb ik zeer openhartig op geantwoord. Ik heb verteld wat o.a. mijn dochter doet. Ik vertelde dat zij parttime als assistente-orthodontist werkzaam is en daarnaast bijna 12 jaar in ons schuurtje in de achtertuin één à twee dagen in de week enkele schoonheidsbehandelingen geeft. Dit om haar vaardigheden te behouden die ze in haar opleiding als tiener in het voortgezet onderwijs en later in een speciale opleiding heeft gevolgd. Dit ter welkome aanvulling voor het levensonderhoud van haar en haar dochtertje. Alles wordt keurig opgegeven aan de belasting en de belastingdienst ziet deze verdiensten niet als bedrijf maar als bijverdiensten. Als een bok op de haverkist sprong de burgemeester hier op in en dit moest heel grondig worden onderzocht of dit niet strijdig was! Het zou mijn integriteit kunnen aantasten! Direct werd de betreffende afdeling verzocht dit grondig te onderzoeken! En nu kunnen jullie wel raden wat de uitkomst van dit onderzoek was. Niet toegestaan! Politiek niet verantwoord. De reden waarom ze niet mocht werken in ons schuurtje was dat ze nu niet meer thuis woont maar elders in het dorp met haar dochtertje! Het memo van de ambtenaren kreeg ik op 13 mei om 17.00 uur kort voor mijn installatie tot wethouder! Ik heb toen direct met de heer Carl Simons telefonisch contact opgenomen en die verzekerde mij dat het wel allemaal in orde zou komen en mij 100% zou steunen. Ik moest mij vooral niet laten intimideren door die ambtenaren en de burgemeester. Ik heb toen duidelijk aangegeven mij niet te laten benoemen als wethouder indien er problemen zouden komen over de werkzaamheden van mijn dochter! Dit is ook van te voren aan de burgemeester verteld en ook hij heeft het allemaal gewoon door laten gaan.

Sinds de 13e mei werd ik dagelijks door de burgemeester belaagd. Hij zei o.a. dat ik mijn dochter toch wel weer bij ons in kon laten schrijven, ook mocht mijn dochter op kosten van de gemeente verhuizen naar een andere locatie enz. Ik hou van zuiverheid ook als wethouder dus wil ik geen trucs uithalen en zeker de gemeenschap op kosten zetten. Ik heb aangegeven dat ondanks dat ik mij aan het inwerken was als wethouder een notitie zou schrijven als reactie op het memo van de ambtenaren! Op 1 juli 2014 heb ik deze notitie aan de burgemeester afgegeven. De burgemeester heeft toen deze notitie direct doorgestuurd (zonder het ambtelijk apparaat om advies te vragen) aan de huisadvocaat van de gemeente, het advocatenkantoor Pot en Jonker advocaten! De uitkomst was natuurlijk negatief! Ik wist natuurlijk niet welke opdracht de advocaat had gekregen, (en hier geldt wie betaald bepaald). Inmiddels had ik ook advies ingewonnen bij een expert en die verzekerde mij dat wij juridisch heel sterk stonden en mocht het tot een zaak komen ik zeker gelijk zou krijgen, het medegebruik wat mijn dochter maakt van het legale schuurtje in mijn tuin, is wel degelijk legaal en wijkt niet af van vele andere voorbeelden in de gemeente maar voor mij was er geen bestuurlijke wil van de burgemeester. In heel zandvoort wonen en werken mensen separaat van hun bedrijf of praktijk! Zo is er bijvoorbeeld een enkele huisarts die nog bij zijn praktijk woont en dat moet volgens de regels eigenlijk wel!! Alleen worden die regels al jarenlang niet meer gehandhaafd. Bestemmingsplannen zijn dan ook niet realistisch en lopen hier ver achter en zijn zodoende een bron van onrechtvaardigheid. Ik heb in die zin gewezen hoe het bij andere gemeenten gaat maar daar wordt hier niet op ingegaan. De burgemeester was niet voor reden vatbaar en heeft de coalitie partijen CDA en D66 overtuigd dat er toch gehandhaafd moest worden! Ik was immers wethouder en de dochter van de wethouder heeft dan geen rechten! Inmiddels is er een aankondiging tot sluiten in huis! (hoe gek kun je het bedenken?).

Ik heb mij steeds buiten de discussie in het college gehouden en gehoopt op een oplossing voor dit onbenullige probleempje. Toen dat niet gebeurde heeft mijn vrouw een brief, die ik aan de burgemeester had geschreven, aan alle fractieleden doorgestuurd. In die brief staat beknopt alles wat ik sinds mijn aantreden heb meegemaakt! De brief zal ik na de vergadering van 2 oktober publiceren!

Volgens de coalitie heb ik met deze brief een hetze tegen de burgemeester gestart. Mijn vrouw heeft gemeend dat met deze brief (overigens OPZ en daarmee Carl Simons, vonden toen ik die brief aan de burgemeester stuurde het nog een prima idee) alle fractieleden zouden moeten weten wat er zich tijdens de 5 maanden van mijn wethouderschap heeft afgespeeld. Ik ga natuurlijk door met de strijd tegen het schuurtje.

Ik heb de intentie gehad mij voor de volle 100% voor de gemeente Zandvoort in te zetten maar dit wordt door hogere machten tegengewerkt. Ik spreek uit dat de burgemeester ook een zeer dubieuze rol in deze speelt. Ik heb beslist niet de intentie gehad een hetze te gaan voeren tegen hem, maar de waarheid moet aan het licht komen. En als dit al een probleem is voor het gemeentebestuur, hoe is het dan met echte problemen. OPZ heeft mij tot vorige week vrijdag in alles gesteund maar laten mij nu vallen omwille van het pluche!! Het is te triest voor woorden.

Ik wens u allen het beste maar ik zie het helaas voor de gemeente Zandvoort in de toekomst somber in!

Groet,
dr. ir. Han Cohen