Blij met de duinen, het strand en de zee

Algemeen

“Hallo Mary (naam verzonnen door de schrijver), hoe is het met jou? Lang niet gezien!” “Het gaat me goed en het klopt dat je me niet meer vaak tegenkomt. Ik ben al een tijdje verhuisd.” “Oh, ben je  weg uit Zandvoort?” “Ja, ik woon nu in Noordwijkerhout. Eindelijk weg uit dit kutdorp.”

Dit gesprekje ving ik op bij de kassa van Albert Heijn. Zomaar op een doordeweekse dag. Ik verbaasde me. Wat zie of voel ik niet wat anderen wel zien of voelen. Welke vervelende dingen gaan aan mij voorbij, welke informatie mis ik? Het is toch heerlijk wonen in Zandvoort?  Een oase van rust in het drukke westen. Heel veel natuur onder handbereik en een machtige zee voor de deur. Gelukkig is daar Henk van bloemenwinkel Bluijs. Met hem kan ik mijn liefde voor deze plek op de aardbol delen. Ook hij is ervan overtuigd dat je nergens mooier in het westen van Nederland kan wonen. Natuurlijk mopperen we samen ook over het dorp, de leegstand van winkels, het parkeerbeleid, de wonderlijke nieuwbouw en nog veel meer. Maar laatst zei hij mij nog, bijna fluisterend: “Heel veel mensen beseffen niet op wat voor unieke plek wij wonen. Neem nou vanmiddag met die koude damp uit zee. Waar maak je dat nou meer mee?” Ik was het helemaal met hem eens.

Ik ben het ook met heel veel Zandvoorters eens als het om het windmolenpark voor de kust van Zandvoort gaat. Al is het misschien om een andere reden. Alhoewel ik voorstander ben van alternatieve energie moet dit park hier niet komen. Voor mij betekent het dat de eindeloze vlakte die de zee nu vormt ineens gaat veranderen in een meer. Net of er bebouwing komt. Wonen bij zee betekent aan de rand van het land wonen en ver over het water kunnen kijken. In die geheel open ruimte, zonder verdere invulling, zonder iets aan de horizon. Ik weet natuurlijk dat er veel meer mensen in en om Zandvoort wonen die net zo genieten van deze omgeving als Henk en ik, maar soms lijkt het of we de enigen zijn. Door dit gevoel kwam ik op het idee een weblog in het leven te roepen: www.duinenrondzandvoort.nl. Ik heb er zelf een paar foto’s en tekst op gezet en ik nodig iedereen in Zandvoort van harte uit om te reageren of een mooie foto te plaatsen.

Annelies Boutellier