Eneco opent fonds voor duurzame projecten
Eneco opent fonds voor duurzame projecten Foto: zandvoortsecourant.nl

Eneco opent fonds voor duurzame projecten

Algemeen

Windpark Eneco Luchterduinen, een project van Eneco en het Japanse Mitsubishi Corporation, wil inwoners van Noordwijk, Zandvoort, Bloemendaal en Katwijk graag betrekken bij het nieuwe windpark op zee. Daarom starten ze een speciaal fonds om projecten te realiseren, die door de omgeving zijn aangedragen. In het fonds wordt 20 jaar lang, gedurende de productieperiode van het windpark, jaarlijks maximaal 45.000 euro gestort.

Het Eneco Luchterduinen Fonds financiert door bewoners, ondernemers en andere organisaties aangedragen projecten op het gebied van kustbeleving, duurzame energie en energiebesparing. Tot en met 30 november kunnen de plannen worden ingediend. Vervolgens zal een jury, die bestaat uit medewerkers van Eneco en Mitsubishi Corporation, een eerste selectie maken uit alle ingediende initiatieven op basis van de criteria. Daarna toetsen de vier betrokken kustgemeenten de uitvoerbaarheid van de plannen. De volgende fase is een publieksjurering, waarbij de kustbewoners kunnen stemmen op het voorstel van hun keuze. De winnende voorstellen zullen mei 2015 bekend worden gemaakt. Elke twee jaar start deze cyclus opnieuw. Voor meer informatie over het Fonds en het inschrijfformulier ga naar www.enecoluchterduinenfonds.nl.

Huidige werkzaamheden
De bouw op zee van windpark Eneco Luchterduinen startte begin augustus met het plaatsen van de funderingspalen. In de herfst, vóór het stormseizoen, zullen alle palen geplaatst zijn. In oktober wordt op het strand van Noordwijk de zeekabel met de landkabel verbonden. Deze kabels leiden de door het windpark opgewekte stroom naar het transformatorstation van Tennet in Sassenheim. De windmolens zelf worden in het voorjaar en de zomer van 2015 geplaatst.

Het windpark
Windpark Eneco Luchterduinen is een samenwerking tussen Eneco en Mitsubishi Corporation. Het windpark bestaat uit 43 windmolens en komt 23 kilometer uit de kust ter hoogte van Noordwijk en Zandvoort. Eind 2015 zal het windpark groene stroom leveren aan bijna 150.000 huishoudens.