Actie tegen komst windmolenpark
Actie tegen komst windmolenpark Foto: zandvoortsecourant.nl

Actie tegen komst windmolenpark

Algemeen
Bewoners en ondernemers van Zandvoort worden van alle kanten opgeroepen om in actie te komen tegen het windmolenpark dat voor de kust van Zandvoort dreigt te verrijzen. Een aantal bewonersgroepen gaan samen met het Ondernemers Platform Zandvoort (OPZ) de uitdaging aan om de bouw van het windmolenpark aan te vechten. Ze zijn niet tegen windparken, maar
wel tegen horizonvervuiling.

De advocaat van de gemeente, mr. M. Kamp van het Amsterdamse advocatenkantoor Blumstone, heeft namens het bedrijfsleven en specifiek ook de inwoners van Zandvoort een zienswijze opgesteld. De stichting BLK (Belangengroep Leefbare Kust) heeft in de Zandvoortse Courant een advertentie geplaatst met een oproep om deze zienswijze te ondersteunen.

Eneco gaat in de Noordzee voor de kust van Zandvoort een windpark met 42 windmolens van 137 meter hoog aanleggen. Dat windpark (Q10) zou op 23 km uit de kust komen te liggen. Ca. 5 km dichterbij dan het bestaande windmolenpark vóór IJmuiden, dat bij helder weer al goed zichtbaar is. Gezien ook andere locaties waarvoor vergunningen zijn verstrekt is het allerminst denkbeeldig dat Zandvoort in de toekomst wordt omringd door windparken. Kunnen onze toeristen en wijzelf de zon voortaan niet in zee maar achter windmolens zien ondergaan...

Ook in toeristisch-economisch opzicht een slechte zaak. Wij zijn niet tegen windparken maar willen dat ze zover mogelijk uit de kust en dus uit het zicht worden aangelegd. Dat is goed mogelijk, omdat er diverse andere locaties beschikbaar zijn.

Om te zorgen dat windparken verder uit de kust worden aangelegd moeten tegen de huidige plannen op dit moment zienswijzen worden ingediend. In een later stadium volgt dan wellicht nog een beroep. De advocaat van de gemeente neemt dat kosteloos mee voor u maar dat kan alleen als u hem daartoe machtigt. Klik op onderstaande afbeelding en vul de machtiging meteen in: