Bentveldse inwoners tegen speelvoorziening
Bentveldse inwoners tegen speelvoorziening Foto: zandvoortsecourant.nl

Bentveldse inwoners tegen speelvoorziening

Algemeen

In augustus en oktober 2008 nodigde de gemeente de inwoners van Bentveld uit voor een bijeenkomst over de aanleg voor een speelvoorziening. De opkomst was groot en snel werd duidelijk dat de voorstanders (4 ouders) voor een speelveldje in de minderheid waren. Ondanks protesten van de tegenstanders heeft het college besloten dat in het 2de kwartaal 2009 een ontmoetingsplek komt voor jong en oud. Volgens de inwoners is er niet goed naar de burger geluisterd en zien zij de toekomst voor Bentveld somber in.

In de nota Speel- en Ontmoetingsplekken 2002-2006 worden drie wijken genoemd die niet beschikken over een speelplaats. Bentveld is er een van die op de prioriteitenlijst staat. Voor het aanleggen van kleine speelvoorzieningen wordt jaarlijks € 20.000 per voorziening gereserveerd, zonder een budget voor onderhoud. Wordt dit geld niet besteed dan vloeit het geld terug.

Geen wipkip
De gemeente vond dat de signalen voor een Bentvelds speelveld, die kennelijk ooit gegeven zijn, gehonoreerd moesten worden. Zonder een enquêteformulier werd er een plek aangewezen die in vele ogen van de inwoners niet geschikt is voor een speelveld. De Bramenlaan is een drukke doorgangsweg waar, door gebrek aan parkeerplaatsen, aan een kant op de stoep wordt geparkeerd. De tweespalt tussen voor- en tegenstanders kwam tijdens de twee bijeenkomsten duidelijk naar voren. Men heeft meer behoefte aan (57) verdwenen parkeerplaatsen op de locatie Bodaan alsmede het herplanten van de vele gekapte bomen ten behoeve van de nieuwbouw De Duinkraal en een goede bestrating, dan aan een speelvoorziening. ‘Want’?, vindt men, ‘de meeste huizen hebben namelijk riante tuinen met schommels, glijbanen en andere speelvoorzieningen.’? Ook naar de wensen van vier aanwezige jongens in de leeftijd van ca. 12 jaar heeft de gemeente niet geluisterd. In plaats van een groot voetbalveld wordt er nu een klein voetbalveldje geplaatst met minidoeltjes.

Handtekeningactie
Niet alleen de bewoners van Bentveld zijn tegen de komst van de speelplek. De bewoners van de aanleunwoningen van het verzorgingshuis A.G. Bodaan, die aan de bewuste groenstrook grenzen, zijn niet blij met de keuze van de gemeente. Zij verwachten hangjongeren, overlast en vervuiling, laat staan vandalisme door buitenstaande jongeren. Tevens vindt deze doelgroep dat ze niet gehoord zijn op de bijeenkomsten en daarom is er een bezwaarschrift, samen 30 handtekeningen tegen het speelveld, bij de gemeente afgegeven. Of deze meegenomen zijn bij het collegebesluit is onbekend. Ook de door inwoners van Residence Molinia toegezonden bezwaarschriften en vragen aan het college en de raadsleden zijn niet beantwoord. Bovendien is er geen inspraak meer om als burger aan te geven dat het besluit voor deze speelvoorziening weggegooid geld is.

Lommerijke woonomgeving
Tenslotte wensen de inwoners dat hun villadorp het groenste stukje van Zandvoort is en blijft. Want met de aanleg van een speelvoorziening verdwijnt het groen uit de buurt. Ook wethouder Wilfred Tates vond in mei 2008 dat ‘de Bentveldse grasbermen allure en sfeer geven aan de lommerrijke woonomgeving en verhogen daarmee de waarde van het onroerend goed!’? Vergezeld van deze uitspraak ontving destijds iedere inwoner een doosje graszaad van de wethouder, ‘om de kale plekken in de bermen weer te verfraaien’?. Voor de beoogde groenstrook is straks geen graszaad meer nodig. De kale plekken onder de speeltoestellen zullen, als er meer budget aanwezig is, later verhard worden. Het geringe aantal jeugdige kinderen dat nu in Bentveld woont, is dan al lang uitgespeeld.