Huisartsen Nienke van Bergen en Karlijn van der Vliet
Huisartsen Nienke van Bergen en Karlijn van der Vliet Foto:

Zandvoortse huisartsen roepen op: “Stop met slaapmedicatie”

Actueel

De Zandvoortse huisartsen en apothekers slaan de handen ineen en brengen met een nieuw project de gevaren van slaapmedicatie onder de aandacht. Huisartsen Nienke van Bergen en Karlijn van der Vliet luiden de noodklok en waarschuwen mensen voor de onbekende achterliggende gezondheidsgevaren bij langdurig gebruik van slaapmiddelen.

“Het doel van dit project is mensen te stimuleren om slaapmedicatie zoals temazepam en lorazepam af te bouwen en het liefst ermee te stoppen. Het gaat om een stukje bewustwording”, vertelt huisarts Van der Vliet. “Er zijn ontzettend veel mensen die jarenlang iedere dag slaapmiddelen gebruiken. Dat is onwenselijk en zelfs bij het gebruik langer dan twee weken schiet je je doel al voorbij. Slaapmedicatie werkt namelijk kortdurend. Een lichaam went vlug aan zulke medicatie waardoor het snel minder goed tot niet meer werkt. Hier ligt het gevaar van gewenning op de loer.”

Collega huisarts Van Bergen vult aan: “Je kunt het zien als symptoombestrijding waarbij je slaapmedicatie gebruikt maar het probleem of de oorzaak van het slechte slapen niet aanpakt. In een stress situatie is slaapmedicatie een prima middel om de vicieuze cirkel te doorbreken. Maar het is belangrijker dat er gekeken wordt waarom iemand zo slecht slaapt en dat aan te pakken. Gelukkig is er door veel onderzoek steeds meer bekend over de gevaren en gevolgen van deze medicatie. Er is de afgelopen jaren zelfs een daling te zien bij het aantal mensen dat langdurig gebruikt.”

Bij het stoppen met slaapmedicatie kunnen er tijdelijk symptomen van ontwenning optreden, zoals angst, een onrustig gevoel of slapeloosheid. Om vervolgens weer tot rust te komen is de drempel laag om opnieuw slaapmedicatie te nemen en zo wordt een vicieuze cirkel geboren. Terwijl deze symptomen meestal van korte duur zijn. Uw huisarts kan u ondersteunen als u daar last van heeft.

Ken uw lichaam

De grootste groep die slaapmedicatie gebruikt is 60 plus. Door minder activiteit overdag neemt de behoefte aan slaap af. Maar ook is ieder lichaam anders en heeft niet iedereen evenveel slaap nodig. Acht uur slaap geldt niet voor iedereen, het is de kwaliteit van slaap die belangrijk is. Het is beter om vijf uur een goede effectieve slaap te hebben dan om acht uur lang de helft van de tijd wakker te liggen. 

Als er slaapproblemen zijn, kijk dan naar de slaaphygiëne en probeer uit te zoeken waarom u slecht slaapt. Denk bij slaaphygiëne aan dingen die u zelf kunt doen qua gewoontes en omstandigheden voordat u gaat slapen of tijdens het slapen. Op thuisarts.nl kunt u alles hierover terugvinden. Pas op met middagdutjes want die houden een slaapprobleem juist in stand. 

Geheugenproblemen 

De reden om het gebruik van slaapmedicatie te stoppen is de gewenning en de verminderde effectiviteit bij langer gebruik. Maar er kleeft nog een ander groot onderliggend bezwaar aan deze medicijnen. Gebruikers hebben namelijk een grotere kans op ongevallen en geheugenproblemen doordat ze niet scherp zijn. Dit is een groot probleem dat veel over het hoofd wordt gezien.

Mede hierdoor is het minderen en uiteindelijk helemaal stoppen van belang voor de bevordering van uw gezondheid. “De sleutel tot succes ligt bij het langzaam afbouwen omdat uw lichaam aan de nieuwe situatie moet wennen. Het is heel normaal dat u last kunt hebben van onrust, gespannenheid en slecht slapen. Probeer toch vol te houden wanneer deze klachten optreden want na verloop van tijd gaan ze vanzelf over en voelt u zich veel beter”, vertellen beide gemotiveerde huisartsen.

Begin met stoppen

In samenwerking met de NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) wordt het project om te stoppen met slaapmedicatie deze maand in Zandvoort gestart. Door de gewenning stapje voor stapje te verminderen is de kans op ontwenningsverschijnselen het kleinst. Gebruikt u Temazepam, Zolpidem, Zopiclon, Lorazepam en wilt u afbouwen of zelfs helemaal stoppen? U vindt alle informatie op thuisarts.nl onder de rubriek ‘Ik wil stoppen met slaappillen’. Wilt u persoonlijke hulp? Neem dan contact op met uw apotheek of huisarts. Zij helpen u met een plan van aanpak om langzaam succesvol te stoppen.

Chantal Emans