Patrick Berg
Patrick Berg Foto: Isabelle Bolluyt

Even aanbellen bij… Patrick Berg

Actueel

Dit is een nieuwe rubriek waar wordt aangebeld bij een bekende of nog niet zo bekende Zandvoorter. Zo krijgen we een divers beeld, levens -en geschiedenislessen uit alle buurten, hoeken én huizen van het mooiste dorp aan zee, Zandvoort. 

_____________________________________________________________________

Deze week heb ik aangebeld bij: 

“Aangenaam, Patrick Berg, samen met mijn vrouw Mandy eigenaar van De Zeemeermin, een gevestigde naam in Zandvoort. We wonen in de Wattstraat, Zandvoort Nieuw Noord.” 

Wat doen jullie in het dagelijks leven? 

“Wij zijn sinds 2002 samen eigenaar van ons eigen viskraam op de Boulevard Barnaart, De Zeemeermin. Nu nog verrijdbaar maar we hopen dat de gemeente ooit duurzame modulaire kiosken gaat toestaan.” 

Daarnaast is Patrick raadslid van Ouderen Partij Zandvoort én initiatiefnemer van schoonwandelen door Zandvoort (een keer per maand op zaterdagochtend wandelen en afval rapen).

Hoe lang wonen jullie in deze buurt? 

“We wonen al zo’n 30 jaar in Nieuw Noord. Eerst in de Keesomstraat, daarna in de Fahrenheitstraat en nu dan alweer 7 jaar in de Wattstraat.” 

Waarom wonen jullie graag in Zandvoort?

“Allebei nooit elders gewoond dan Zandvoort. We zijn hier heel gelukkig. Als we op vakantie gaan is het niet (te) ver van huis. Sterker nog, het is op (auto) rijafstand. Als we denken ‘het is mooi geweest’, rijden we zo weer terug naar huis.”
“Het is namelijk een keer voorgekomen dat we een vakantie op Gran Canaria voor ons gevoel echt hebben moeten uitzitten vanwege heimwee. Zandvoort is voor ons vrijheid, ruimte en rust. Zandvoort heeft ons veel kansen gegeven om iets te bereiken en te ontwikkelen.”

Wat is er zo fijn aan Nieuw Noord?

“Wederom, de ruimte en rust. Als je kijkt. Je hebt alles. Op de boulevard kan het heel druk zijn, maar in Nieuw Noord vinden wij rust en familie dicht om ons heen.”

Wat kan er nog beter in deze buurt? 

“Praktisch gezien, meer vuilnisbakken en poepzakjes, maar verder wel echt sociale cohesie. Sociale ontmoetingsplekken voor bijvoorbeeld ouderen. Het weghalen van bankjes om bepaalde overlast te voorkomen heeft de ontmoetingsmogelijkheden beperkt. Er is gewoon behoefte aan en dat kan ook wel prima georganiseerd worden. Met eventueel een buurtvader om de overlast te voorkomen.” 

Typisch Zandvoort is: 

“Zandvoorters zijn echt direct. En we leven in twee seizoenen. In de winter is het dorp en het strand van ons (en honden) en zomers is het een levendige gezellige vibe die door het dorp gaat en een kleine stad maakt van ons dorp.” 

Ik voel mij Zandvoorter omdat: 

“Omdat ik hier thuis hoor, bijdraag en deelneem aan de gemeenschap.”

Iedere Zandvoorter moet een keer: 

“Op de Boulevard staat het beeld van Kees Verkade ‘Oude Garnalenvisser’, een visser uitgebeeld die niet meer werkt en zittend op een bankje naar de zee kijkt. Dát zou iedereen moeten doen, daar eens naast gaan zitten en over de boulevard en de zee turen. Het kan toch niet anders dan dat dit voor iedereen de mooiste plek is en je realiseert hoe mooi we hier wonen.” 

Mijn mooiste herinnering aan Zandvoort is: 

“De terugkeer van de Formule 1.”

 
Mijn levensles of motto is: 

“‘Als je je ergens aan stoort, moet je er wat aan doen’. Zo ben ik ook begonnen met de politiek. Iedereen heeft kritiek op het beleid maar als je wilt dat het anders moet, moet je van de bank afkomen. En zo begon ik ook met het maandelijkse initiatief schoonwandelen. Ik zie na een stranddag veel afval op de Boulevard. Het is ongelofelijk wat mensen aan troep achterlaten, maar wijzen naar een ander lost het niet op, dus met een afvalring en een knijper ga ik dan (maar ook mijn personeel) aan de slag. En mijn motto geldt zo ook op andere vlakken.”

Bij wie zal ik volgende week aanbellen?

“Ik tip graag Bas Lammers. O.a. een van de eigenaren van sportscafé Buitenspel, maar ook een van de initiatiefnemers van het culinaire evenement Wereldse Smaken en oud strandpachter.”

Isabelle Bolluyt

Heeft u tips bij wie ik aan kan bellen? Mail het de redactie. Wie weet sta ik dan eerdaags op de stoep! info@Zandvoortsecourant.nl