NH Hotel Zandvoort
NH Hotel Zandvoort Foto: Pepijn Leupen

COA plaatst Statushouders in NH Hotel Zandvoort

Actueel

Vanaf zaterdag 30 maart zullen 30 statushouders in het NH Hotel Zandvoort worden geplaatst. Dat heeft het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COAvandaag, een dag van tevoren, medegedeeld aan burgemeester David Moolenburgh.

Het COA heeft 15 kamers geboekt voor de duur van twee maanden, met een optie op verlenging. Het betreft statushouders uit de regio, specifiek van de opvanglocatie Velsen. Het COA heeft de bevoegdheid om dit te doen zonder toestemming van de gemeente, maar informeert de gemeente wel vooraf, zoals vandaag is gebeurd. Deze actie dient om de druk op asielcentra in het land te verlichten en om de statushouders te begeleiden.

Op de website van het COA is te lezen dat zij begonnen zijn met een landelijke actie om vergunninghouders in kleine aantallen in hotels te plaatsen, om zo de druk op de bezetting te verlagen en te voorkomen dat er geen opvangplekken meer zijn voor nieuwe asielzoekers. Het Rijk heeft het COA de opdracht gegeven om zoveel mogelijk vergunninghouders in hotels te plaatsen na overleg met de commissarissen van de Koning en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Los van spreidingswet 

Het college van Zandvoort betreurt ten zeerste dat zij slechts één dag van tevoren over deze actie zijn geïnformeerd. De tijdelijke huisvesting van statushouders in het NH Hotel Zandvoort staat los van de taakstelling voor opvang van asielzoekers op grond van de spreidingswet. Zandvoort voldoet al ruimschoots aan de huisvestingstaakstelling voor statushouders.

Statushouders zijn personen die met succes hun asielprocedure hebben doorlopen en een permanente verblijfsvergunning hebben gekregen.